Ko je po treh zaporednih porazih brez doseženega gola na začetku sezone kazalo, da Olimpija niti v drugoligaški alpski ligi ne bo konkurenčna, so ljubljanski hokejisti dvignili raven igre in z zbranim pristopom prevzeli vodilni položaj v tekmovanju. Uspešne so tudi Jesenice, ki v sedemnajstčlanski konkurenci zasedajo tretje mesto. Najboljša osmerica se bo pozimi uvrstila v končnico.

Za preporod Olimpije je bil ključen visok poraz v Kitzbühlu (0:5), ko je tudi izkušeni vratar Robert Kristan povzdignil glas v slačilnici in dejal, da mora moštvo prevzeti odgovornost. Odtlej tivolski hokejisti še niso izgubili. Nanizali so šest zmag in dosegli 28 golov. Največ zadetkov je prispeval nekdanji reprezentant Andrej Hebar (7). Kristan je medtem že trikrat zaklenil vrata, nazadnje prav v sredo, ko so prepričljivo (6:0) padli mladi celovški hokejisti. Kljub seriji zmag pa na tivolskih tribunah še vedno ni večjega števila obiskovalcev. Domače tekme Olimpije v povprečju spremlja okoli 350 navijačev, kar je premalo za odmevnejšo športno zgodbo v mestu.

Olimpija je prevzela prvo mesto tudi zaradi več odigranih tekem. Ljubljančani so nastopili osemkrat, večina tekmecev pa le šestkrat, zato se bo lestvica kmalu spremenila. Ne gre niti spregledati, da Olimpijo zahtevnejši izzivi še čakajo, saj se doslej še ni pomerila s petimi klubi iz vodilne osmerice. Derbi z Jesenicami bo v Podmežakli na sporedu prihodnjo soboto, dotlej pa zeleno-bele čakata preizkusa proti Bregenzerwaldu (11. mesto) in Pustertalu (9. mesto).

Z večino najmočnejših tekmecev v alpski ligi se niso pomerili niti Jeseničani, ki so nanizali pet zmag zapovrstjo. Železarji so pomladili moštvo, kar je najbolj smiselna poteza za nastopanje v razvojni ligi. Več pomislekov je v povezavi s prihodnostjo obeh najmočnejših klubov, ki v EBEL s trenutnim igralskim kadrom kajpada ne bi bila konkurenčna. Jesenic že od pomladi 2012 ni na največjem hokejskem odru v regiji, prav tako pa nič ne kaže, da bi bile klubske strukture pripravljene storiti korak naprej. Če se bodo tako Jesenice kot Olimpija vztrajno oklepale igranja v alpski ligi, bo razvoj slovenskih hokejistov v obeh klubih močno upočasnjen.