Če zanemarimo gnus, ki nas spreleti ob tem dejstvu, lahko mikrobi povzročijo slabost in bolezen ter sprožijo hude alergije. In kje je glavna »centrala« škodljivih klic v vašem domu? Če menite, da je to kopalnica, se motite. Raziskovalci so pobrali vzorce s tridesetih površin, ki se jih vsak dan najpogosteje dotikamo – od kuhinjskih pultov do mobilnih telefonov, in izmerili ravni kvasovk, plesni in koliformnih bakterij, med katerimi sta zloglasni salmonela in E.koli. Oglejmo si nekaj presenetljivih mest, s katerih na nas prežijo mikrobi, in nasvete za temeljito čiščenje.

Neslavno vodstvo kuhinjskih gobic

Kar 77 odstotkov gobic, ki jih uporabljamo za čiščenje kuhinjskih površin in pomivanje posode, vsebuje koliformne bakterije, 86 odstotkov kvasovke in plesni, 18 odstotkov pa stafilokoke. Očistimo jih tako, da jih postavimo mokre v mikrovalovno pečico in dve minuti segrevamo na visoki temperaturi. In to prav vsak dan, opozarjajo strokovnjaki, zamenjati pa jih moramo vsaka dva tedna. Na drugem mestu je kuhinjsko korito, ki je pravi »divji Zahod« klic. Pomijte in dezinficirajte ga vsaj enkrat ali dvakrat na teden. Ne pozabite na odtok, v katerega mesečno vlijte mešanico iz ene žličke gospodinjskega belila in četrt skodelice vode.

Držalo za ščetke in Murijeva posoda

Na lestvici neslavnih sledi držalo za zobne ščetke, polno bakterij, kvasovk in stafilokokov. Redno ga čistimo z vročo vodo in ga enkrat do dvakrat na teden obrišemo z dezinfekcijsko krpico. Tudi posode za hranjenje hišnih ljubljenčkov kar vrvijo od klic in potrebujejo tedensko čiščenje (desetminutno namakanje) v vodi z dodatkom belila. Na petem mestu sledi zbiralnik za kavo, ki ga vsaj enkrat mesečno dezinficiramo z belim kisom, ki naj v njem stoji pol ure, nato pa ga spustimo skozi aparat. Nato ga spiramo z vodo, dokler vonj po kisu ne izgine. Še ena stvar v kuhinji nabira bakterije – držalo za odpiranje vode na pipi. Brisanje z vodo in papirno brisačo ne zaleže, ampak šele vsakodnevno dezinficiranje.

Običajno čiščenje kuhinjskih pultov na zaleže

Sedmo najbolj z bakterijami onesnaženo mesto držijo igrače domačih ljubljenčkov – nič čudnega, ko pa jih kar naprej grizejo in ližejo. Trde igrače operemo z milom in vročo vodo, mehke pa v pralnem stroju. Takoj za njimi so kuhinjski pulti; skoraj tretjina je okužena s koliformnimi bakterijami. Saj vemo, da jih čistite vsak dan, ampak bržkone preslabo. Očistite jih z vročo milnato vodo in sperite, nato jih vsak dan dezinficirajte z mešanico vode in belila. In kdaj ste nazadnje očistili gumbe na štedilniku (če nima elektronskega nastavljanja)? Snemite jih, operite v vroči vodi z detergentom in pustite, da se posušijo. Ponovite enkrat na teden! Deseto mesto pa pripada deskam za rezanje. Po vsaki uporabi jih operite z detergentom v vroči vodi ali v pomivalnem stroju.

Vir: www.realtor.com