Rezultate raziskave so strokovnjaki objavili v časopisu American Journal of Control Infection. V študiji ugotavljajo, da se nekateri od mikrobov, ki jih najdemo na novih papirnatih brisačah, namenjenih brisanju rok na javnih straniščih ali uporabi v domačem gospodinjstvu, lahko prenesejo na ljudi, potem ko so si umili roke.

Papir prenaša bakterije

Raziskovanje prenosa bakterij iz nerabljenih papirnatih brisač na roke in površine, ki jih z brisačami obrišemo, do sedaj ni bilo dobro raziskano in dokumentirano. V zadnji raziskavi pa so znanstveniki preučevali brisače šestih blagovnih znamk, ki so na prodaj v Kanadi, in dognali, da so vse prenašale bakterije. Najbolj okužene so bile reciklirane papirnate brisače.

papirnate_brisacke_9.jpg

Koncentracija bakterij v recikliranem papirju je bila od stokrat do tisočkrat večja kot pri neobdelani lesni celulozi. V študiji so avtorji opozorili, da to ne pomeni, da so vse papirnate brisače nevarne, ampak lahko predstavljajo nezaželen vir okužbe v nekaterih okoljih. Na primer: papirnate brisače bi lahko pomenile nevarnost okužbe v nekaterih javnih ustanovah (bolnišnice) ali pa pri osebah z motnjami imunskega sistema. Kanadski raziskovalci sicer niso dokazali nobene bolezni, ki bi bile posledica le uporabe papirnatih brisač.

Vsaj sedemnajst različnih vrst bakterij

Visoko koncentracijo bakterij pa je moč najti tudi v drugih recikliranih papirnatih izdelkih. Bakterije namreč lahko uspevajo na recikliranem papirju, ker le-ta vsebuje sestavine, kot so škrob in polnila, ki bakterijam služijo kot hrana. Raziskovalci so na recikliranem papirju odkrili najmanj sedemnajst različnih vrst bakterij, med katerimi je najpogostejša bakterija Bacillus, ki se prenaša na roke in lahko povzroči zastrupitev s hrano.

papirnate_brisacke.jpg

Zaradi njihove visoke odpornosti na širok spekter kemičnih in fizikalnih spojin lahko spore bakterije Bacillus preživijo različne postopke, s katerimi se srečujemo v procesu izdelave papirja. Proizvajalci papirnatih brisač zavračajo  trditve, da so papirnate brisače slabše kot aparati za sušenje rok, češ da sušilniki pogosto vsebujejo bakterije.

Preventiva

Okužba je problem v industriji celuloze in papirja, kjer lahko onesnaženi stroji onesnažijo papirnate izdelke. Treba je še omeniti, da so škodljive bakterije odkrili tudi v papirnicah. Ker so papirnate brisače potencialno škodljive le za tiste s slabšim imunskim sistemom, nosečnice in otroke, naj jih slednji ne  uporabljajo.