Ameriška smučarska šampionka Vonnova se že dalj časa želi v smuku na tekmovalni ravni pomeriti skupaj z moškimi. Doslej je vse ostalo na ravni neuresničene želje. A to bi se lahko že kmalu spremenilo.

Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje (USSA) je na Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) naslovila uradno prošnjo, da Vonnovo uvrstijo na seznam nastopajočih na moškem smuku za svetovni pokal, ki bo v kanadskem Lake Louisu novembra prihodnje leto, na začetku sezone 2018/19. Prošnja Vonnove bo na sporedu zasedanja odborov in komisij mednarodne federacije Fis v Zürichu pred začetkom nove tekmovalne sezone.

Mazejeva verjame v sposobnost Vonnove

Nekdanja slovenska šampionka Tina Maze, ki se je v karavani merila skupaj z Vonnovo in ji tudi kdaj prekrižala načrte za naskok na stopničke, je prepričana, da je Vonnova sposobna izpeljati takšen podvig.

»To vidim kot nek izziv, motivacijo, zato da se Lindsey še naprej bori. To ji je verjetno od nekdaj predstavljalo izziv in zdaj ga hoče pač izpeljati, pokazati, da je močna in da to lahko dela in to bo naredila resno, če jo bodo podprli. Do kam lahko seže, ne vem. Mislim, da se lahko kosa za top 15, za stopničke pa mislim, da ne. To je promocijska poteza, Lindsey je strokovnjakinja za to, za alpsko smučanje je naredila absolutno ogromno,« je dejala Mazejeva, dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja ter dobitnica velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Mazejeva je o moško-ženskem smukaškem obračunu govorila v Ljubljani ob robu predstavitve nove članice Milkine družine izvrstnih alpskih smučark. V času aktivne kariere je Milkino lila čelado nosila Tina Maze, njena naslednica pa je postala v minuli sezoni najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec.

Štuhčeva je po drugi strani prepričana, da prošnja Vonnova nima realnih možnosti, da bo tudi dejansko uresničena. »To nima neke trdne podlage. Vsi vemo, da so moški močnejši, da smučajo drugače, da smučajo hitreje. Ženske imamo ravno tako svoje točkovanje, svoje tekme. Ne vem, če je v minuli sezoni tako zelo suvereno zmagovala, da bi morala iskati večje izzive drugje,« ocenjuje Štuhčeva, aktualna svetovna smukaška prvakinja in nosilka malega kristalnega globusa za zmago v smukaškem seštevku svetovnega pokala.