Pol leta po koncu minule zime in mesec in pol pred začetkom nove sezone sta Smučarska zveza Slovenije in Ilka Štuhec našli skupni jezik pred začetkom olimpijske sezone. Pogajanja okrog pravic in dolžnosti najboljše slovenske alpske smučarke so intenzivno trajala dober mesec, po zagotovilih obeh strani sta z dogovorom zadovoljni. Odločilen je bil četrtkov sestanek, na katerem je Ilko Štuhec zastopal pravni pooblaščenec Blaž Bolcar, smučarsko zvezo pa predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje pri SZS Iztok Klančnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS Miha Verdnik in pravna pooblaščenka SZS Barbara Kürner Čad, nekdanja direktorica zveze.

Na smučarski zvezi odgovarjajo, da je več razlogov, zakaj je prišlo do dogovora šele sredi septembra. Hkrati poudarjajo, da dogovor formalno še ni sprejet, saj se bo v torek, 19. septembra, sestal odbor za alpsko smučanje, na katerem bodo predstavljene podrobnosti pogodbe. »Dvanajstega junija smo na smučarski zvezi sprejeli pravilnik o pravicah in dolžnostih tekmovalcev, ki je osnova vseh nadaljnjih razgovorov. Po tem datumu nas je bilo zaradi dopustov več odsotnih. Najprej sem se usklajeval neposredno z Darjo Črnko, potem se je v zgodbo vpletel še njihov pravni pooblaščenec. Nato smo se usklajevali pisno, prvič pa smo se usedli v prvi polovici avgusta. Odtlej smo intenzivno iskali skupne rešitve in jih tudi našli,« pojasnjuje Miha Verdnik.

Status Ilke Štuhec znotraj smučarske zveze je drugačen, kot ga je imela Tina Maze, ki je imela šampionskega. Mariborčanka naj ne bi prejela nobenega fiksnega pogodbenega zneska, temveč naj bi bilo štiričlansko osebje, s katerim deluje, del slovenske reprezentance. Na snegu bo imela popolno svobodo, saj bo lahko ves čas vadila sama, se priključila slovenski reprezentanci, ali denimo Lindsey Vonn, če se bo tako dogovorila in odločila. Za razliko od uspešnih sezon Tine Maze bodo podporniki Ilke Štuhec nosili opremo slovenske alpske smučarske reprezentance.

Novost znotraj Smučarske zveze Slovenije je tudi ta, da bo lahko imel po novem vsak športnik dva osebna sponzorja, hkrati pa bo imel še dodatno možnost trženja svojega imena. Prav pri trženju svojega imena naj bi si Ilka Štuhec izborila več manevrskega prostora.