Muskovo podjetje SpaceX trenutno oskrbuje Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ter v vesolje prevaža satelite, eden glavnih ciljev podjetja pa je bilo doslej nižanje stroškov poletov v vesolje. Ključni faktor pri tem je ponovna uporabnost raket, ki bi bile zmožne po potovanju v vesolje varno pristati nazaj na Zemlji. Ker je podjetju doslej uspelo že 16 varnih pristankov rakete falcon 9, si sedaj dovolijo sanjati o še bolj ambicioznem projektu. Do leta 2022 želijo poslati prvo misijo na Mars.

Gradnja plovila za na Mars že leta 2018

Projekt je že v teku, z gradnjo prvega plovila pa nameravajo pričeti sredi prihodnjega leta. Prva misija na Mars pa bo potekala brez človeške posadke. Eden od razlogov za to je tudi dejstvo, da je za povratno pot na Zemljo treba na Marsu razviti kapacitete za izdelavo goriva.

Prvi dve plovili bosta zato na Mars poslali zgolj tovor. Če bo misija uspešna, bodo dve leti kasneje proti rdečemu planetu poletela dodatna štiri plovila. Dve s tovorom, dve pa s človeško posadko. Ta naj bi nato s pomočjo vseh šestih plovil imela dovolj sredstev za izdelavo potrebnih surovin in goriva za povratek na Zemljo. Razlog za dve leti razkoraka med obema misijama je, da je pot na Mars zaradi poravnavanja planetov najbolj ugodna vsaki dve leti. Tako zgrajena infrastruktura na Marsu pa bo omogočala nadaljnje misije in morda celo vzpostavitev kolonije na rdečem planetu.

Ker bo projekt izredno velik finančni zalogaj, se postavljajo vprašanja, kako bo SpaceX misiji uspel financirati. Musk pravi, da ji bodo podredili vse ostale aktivnosti podjetja. Namesto številnih majhnih misij, ki trenutno prinašajo tovor v vesolje, bi novo vesoljsko plovilo lahko s časom poneslo ves tovor naenkrat. Če bo plovilo, ki mu trenutno pravijo le BFR (prekleto velika raketa), to zmoglo, bodo lahko vsa sredstva, ki jih trenutno namenjajo raketam falcon 9, dragon in heavy, preusmerili v projekt BFR.

Kamorkoli na Zemlji v manj kot 30 minutah?

Predstavitev ambicioznih načrtov na astronomski konferenci v avstralskem Adelaidu je Musk sklenil s še eno zamislijo. Medplanetarno potovanje z raketami namreč želi dopolniti še z možnostjo zemeljskega potovanja z raketami. Če bi se slednja zamisel uresničila, Musk računa, da bi lahko kamorkoli na Zemlji pripotovali v vsega 30 minutah. Dodal je še, da bi bilo tako potovanje izven zemeljske atmosfere brez kakršnih turbulenc. Seveda ob tem ostaja vprašanje turbulenc, ki bi jih potniki morali prestati na poti iz atmosfere.