Nesreča se je zgodila med pripravami na izstrelitev rakete v ameriškem zračnem oporišču Cape Canaveral na Floridi. Raketa Falcon X bi morala v orbito odnesti satelit, ki bi ga Facebook uporabljal za razširitev brezžičnega interneta v Afriki.

Dva dni pred napovedanim poletom so raketo preizkusili s tako imenovanim statičnim vzletom, pri katerem je zaradi »anomalije«, kot so težavo poimenovali pri SpaceX-u, prišlo do eksplozije. Ker je bila raketa polno naložena, je bil uničen tudi satelit izraelskih proizvajalcev, kar je sprožilo negodovanje prvega moža Facebooka Marka Zuckerberga.

Zagorelo je pogonsko gorivo

Iz posnetka je razvidno, da je eksplodiral zgornji del rakete, ki se je nato v plamenih prevrnila na tla, okolico pa je zajel črn dim. Iz podjetja so včeraj zvečer sporočili, da je do eksplozije prišlo, ko so s pogonskim gorivom začeli polniti zgornje rezervoarje, vzrok pa zaenkrat ostaja neznanka.

Če bi bila izstrelitev uspešna, bi v vesolje poletela že 29. raketa SpaceX Falcon 9. Trenutno so zaradi nesreče najbolj zaskrbljeni pri Nasi, saj še ni znano, kako močno je poškodovano vzletišče v Cape Canaveralu, kjer bi v prihodnjih mesecih morala potekati cela vrsta novih izstrelitev. SpaceX ima rezervno lokacijo v kalifornijskem zračnem oporišču Vandenberg, še eno vzletišče gradijo tudi v Texasu.

Nesreča vplivala tudi na Muskovo premoženje

Novica pa ni škodovala le ugledu lastnika podjetij Tesla in SpaceX Elona Muska, temveč je prizadela tudi njegovo premoženje. Delnice Tesle so včeraj padle za 5,3 odstotka in se spustile na najnižjo raven po Brexitu. Elon Musk ima v lasti 31 milijonov delnic, zato njegovo izgubo ocenjujejo na 312 milijonov evrov, skupaj s stroški izgubljene rakete pa se bo številka povzpela nad 350 milijonov izgubljenih evrov v enem dnevu. To niti za miljarderja, kakršen je Elon Musk, ni nezanemarljiva številka.

V težavah je tudi podjetje Spacecom, ki je izdelalo satelit AMOS, pritrjen na eksplodirano raketo. Že pred izstrelitvijo je bil podpisan dogovor o prevzemu Spacecoma s strani kitajskega podjetja Beijing Xinwei Technology Group, vreden skoraj 350 milijonov evrov, pod pogojem, da bo satelit v vesolje prispel nepoškodovan in bo hkrati popolnoma funkcionalen. Po nesreči je prevzem pod velikim vprašajem.

Musk je v izjavah zaenkrat zelo redkobeseden, za pomiritev trgov in ponovno rast delnic pa bo moral čim prej poskrbeti za jubilejno 30. - tokrat uspešno – izstrelitev rakete Falcon 9.