Ameriška multinacionalka Boeing, ki je najbolj znana po izdelavi letal, a se ukvarja tudi z izdelavo raket in satelitov, bi znala že v naslednjih treh letih izdelati povsem nov raketoplan. Raketoplane, ki so leteli v vesolje od leta 1976 do leta 2011, so zaradi vrtoglavih stroškov nadomestili z novimi načini pošiljanja posadk in pošiljk v vesolje.

En vzlet raketoplana je lahko stal med 450 milijoni dolarjev in 1,5 milijarde dolarjev. Danes polet v vesolje stane okoli 50 tisoč dolarjev, če se bodo uresničile napovedi Boeinga in njihovih partnerjev iz ameriške agencije za napredne obrambne raziskovalne projekte (DARPA), pa bi se cena poleta lahko spustila vse do okoli 5 tisoč dolarjev.

V desetih dneh v vesolje prav tolikokrat

Pri tej ceni bi Boeingov raketoplan fantomski ekspres prekašal celo cilje, ki si jih je zastavil Elon Musk s svojim podjetjem za izdelavo vesoljskih raket SpaceX, ki ima trenutno velik delež tako državnih kot komercialnih poletov v vesolje.

Trenutni načrti raketoplana fantomski ekspres predvidevajo, da ta ne bo potreboval zunanjih raket za pomoč pri vzletanju, temveč bo vse, kar bo raketoplan potreboval za navpični vzlet, vgrajeno vanj. Poleg tega pa bo fantomski ekspres tudi avtonomen in ne bo potreboval človeške posadke, čeprav se bo iz vesolja vračal po vzoru starih raketoplanov ter pristajal kot letalo. Med misijami bo predvidoma potreboval le nekaj ur premora in priprav.

Boeing in DARPA prve teste fantomskega ekspresa načrtujeta za leto 2020, ko bodo raketoplan poskusili v roku desetih dni prav tolikokrat poslati v vesolje in nazaj.