Trem lovcem iz lovišča s posebnim namenom Kozorog, ki so v nedeljo zvečer postavili zasedo v Ambrožu pod Krvavcem, je uspelo upleniti medveda, ki je že nekaj tednov sejal strah in plenil drobnico na območju Menine planine, v okolici Kamnika, Županjih Njiv in Krvavca.

»Kar nekaj lastnikov drobnice, sprehajalcev in gobarjev nas je zadnje dni klicalo in spraševalo po nevarnem medvedu in njegovi poti,« je povedal vodja lovišča s posebnim namenom Kozorog Darko Veternik in dodal, da si lahko zdaj vsi oddahnejo, saj so skoraj zagotovo uplenili pravega, nevarnega medveda, za katerega so na agenciji za okolje izdali dve odločbi za odstrel, saj se je vmes preselil na drugo območje. Najprej so ga poskušali odstreliti lovci Lovske družine Tuhinj, po plenjenju v Županjih Njivah pa so mu zasedo pripravili še v Lovski družini Stahovica, kjer jim ga prav tako ni uspelo upleniti.

Medveda so uplenili med napadom

Vodja lovišča Kozorog je povedal, da so ga domačini, ki so iskali pobeglo govedo, v nedeljo zjutraj obvestili, da je nevarni medved znova raztrgal vsaj dve ovci v Ambrožu pod Krvavcem. Zaradi tega je organiziral večerno zasedo, saj se medved pogosto vrača na mesto, kjer je že plenil. »Tokrat se je namenil pleniti v sosednji čredi nekaj višje nad vasjo,« je povedal Veternik in dodal, da so na medveda, preden so ga uplenili, v zasedi čakali le slabi dve uri. Po odlovu pa so ga prepeljali v lovsko hladilnico v Cerkljah na Gorenjskem.

»Prišel je iz povsem druge smeri, kot smo pričakovali,« je povedal lovec Gordan Šibič, ki je nanj streljal z razdalje kakšnih 80 metrov, medtem ko je medved že napadal ovce. Tudi Šibič je pričakoval, da bo medved prišel na mrhovino, ki jo je pustil preteklo noč, a je napadel sosednjo čredo. Nanj ga je opozorila nemirna živina, ki se je ob napadu dvignila. Ker v bližini ni preže, ga je čakal kar v avtomobilu, je še povedal lovec Šibič.

Drobnica doživi stres

»Meritve šap so pokazale, da smo po vsej verjetnosti uplenili prav medveda, ki je že več dni sejal strah in puščal sledi šap ob pokončani drobnici. Njegove šape merijo slabih 12 centimetrov, tehtal pa je 113 kilogramov,« je povedal Veternik. Istovetnost bodo potrdili še z laboratorijskimi izvidi.

»Škoda, ki jo povzroča konfliktni medved, se ne meri le s številom pokončane drobnice. Napada medveda se namreč prestraši vsa drobnica v ogradi, ki lahko doživi stres, ki vodi v bolezensko stanje; na prostem pa lahko vsa čreda zdrvi tudi v brezglavi beg, ki se lahko konča v prepadu,« je še razloži Veternik. Dodal je, da bodo divjačino oddali, medvedjo kožo pa bodo ustrojili in jo bo obdržal lovec, ki ga je uplenil.

Na Veliki planini sta tako zdaj še dva, večja medveda, ki ju od aprila sicer niso videli, a sta oba nenevarna, je še povedal vodja lovišča Kozorog.