Za medveda, ki so ga domačini ta teden posneli med nočnim sprehodom po cesti proti Kamniški Bistrici, v Županjih Njivah pa je noč kasneje kar sredi naselja pokončal ovco, so na Agenciji za okolje RS v sredo izdali že drugo odločbo za odstrel. Novo odločbo za odstrel so izdali na predlog Blaža Presečnika, vodje odseka za gozdne živali in lovstvo iz območne enote Nazarje Zavoda za gozdove Slovenije. Presečnik je povedal, da gre očitno za nevarnega in problematičnega medveda, ki se ne boji človeka, saj se je že prej približeval naseljem in ni bežal s krmišč. V Županjih Njivah so ga na srečo pregnali psi, saj bi sicer po vsej verjetnosti tudi tam pokončal več ovc. Na Menini planini jih je namreč pred dobrim tednom v dveh nočeh skupno pokončal kar 19 in zbežal šele, ko so ga pregnali pastirji.

Medved se je preselil

Da gre za istega nevarnega, približno 120 kilogramov težkega medveda, lovci sklepajo po odtisu šap, ki merijo okrog 13 centimetrov. Nevaren naj bi bil predvsem za sprehajalce psov. »Prvo odločbo za odstrel smo zanj dobili že v petek minuli teden za štiri druga lovišča. Ker pa se je preselil, smo morali zaprositi za novo odločbo. Ta zdaj zajema lovišča Kamnik, Stahovica, Luče, Podvolovjek in tri revirje v lovišču s posebnim namenom Kozorog - Mokrice, Velika planina in Veža,« je povedal Presečnik. Dodal je, da so se lovci takoj organizirali tudi v novih loviščih in medvedu najprej postavili zasedo v Županjih Njivah, saj se medved rad vrača na mesto, kjer je prejšnjo noč pokončal in pustil svoj plen. Ker ga ni bilo nazaj, so lovci še naprej na preži v vseh omenjenih loviščih.

Psi naj bodo na povodcu

Po navodilih agencije za okolje ga lovijo predvsem v bližini naselij, kjer je povzročal škodo, je še pojasnil Presečnik. Dodal je, da upajo, da se s človekom ne bo več srečal. Če pa bi se to vendarle zgodilo, gozdnim sprehajalcem svetuje razsodnost in previdnost; predvsem pa svetuje sprehajalcem psov, da imajo ljubljence na povodcu. Vse opozarja, da naj bodo glasni, ob morebitnem srečanju pa naj ne bežijo brezglavo ali kakor koli agresivno reagirajo. Ostati morajo zbrani in se umikati počasi in previdno.

Vodja lovišča s posebnim namenom Kozorog Darko Veternik je že pred dnevi povedal, da medved na njihovem območju zadnji dve leti ni več presenečenje, saj je bil do aprila stalno prisoten. Potem je za nekaj časa izginil in se pred dobrim tednom znova pojavil na Menini planini. Opazili so ga tudi na planini Dol, na poti v Kamniško Bistrico in nazadnje še v Županjih Njivah.