Obrtniki in podjetniki v Vipavski dolini že dlje časa tarnajo, da jim trg ne ponuja ustreznega kadra, ki bi ga želeli zaposliti. Še večje pomanjkanje napovedujejo za prihodnost. Enega od odgovorov na to težavo ta konec tedna na pobudo občine Ajdovščina pripravlja Ljudska univerza Ajdovščina s partnerji. Na Incastri, dnevu ajdovske industrije in podjetništva, bo obiskovalcem vrata hkrati odprlo več kot trideset ajdovskih podjetij in obrtnikov. Župan Tadej Beočanin, eden od pobudnikov dogodka, poudarja, da sta bila za pobudo ključna dva razloga: »Imamo odlične gospodarstvenike, ki jih želimo predstaviti širši javnosti. Drugi je ustvarjanje povezave med gospodarstvom in tistimi, ki bodo v prihodnje iskali zaposlitev.«

Današnji dan bo namenjen predvsem učencem in dijakom. Več kot tristo si jih bo ogledalo vsaj eno, nekateri pa tudi po štiri podjetja. Jutri med 9. in 17. uro pa bo prav vsak obiskovalec lahko pokukal med letala Pipistrela, si v Mlinotestu pogledal, kako se melje moka, ali denimo v kovinarskem podjetju Petrič spoznal, kako nastajajo obcestne varnostne ograje. Več informacij o ogledih ponuja spletna stran www.incastra.si.

»Incastra je primer dobrega povezovanja in prispevek k interesu mladih, da se odločijo in usposobijo za poklice, za katere se ponuja večja možnost zaposlitve,« meni Nevenka Volk Rožič, direktorica severnoprimorske enote Gospodarske zbornice Slovenije. V večjih podjetjih se trenutno srečujejo predvsem s pomanjkanjem kadrov iz živilske stroke, medtem ko med manjšimi obrtnimi podjetji potrebujejo predvsem poklice, povezane s kovinarstvom: strugarje, orodjarje, varilce. »Na žalost opažamo, da so ta delovna mesta podcenjena in se mladi niso več vpisovali v te programe. Tukaj vidimo priložnost za dvig ugleda teh delovnih mest,« dodaja Marko Rondič iz ajdovske obrtno-podjetniške zbornice.

V Ajdovščini jutri pričakujejo veliko obiskovalcev, zato pripravljajo pester spremljevalni program od delavnic, vodenih ogledov Ajdovščine in okolice do animacij. Posebno zanimivo dogajanje pripravljajo na letališču, kjer bodo zaznamovali 60-letnico letalske šole Ajdovščina. Pričakujejo več kot tristo pilotov ultralahkih letal. Obiskovalce bodo popeljali tudi na panoramske polete nad Vipavsko dolino.