Statut Smučarske zveze Slovenije že več let razburja. V številnih členih so bila pravila iz leta 1991 zastarela. Na današnji redni letni skupščini SZS je prišlo do številnih statutarnih sprememb. Prve se bodo poznale že v prihodnjih mesecih, ko bo volilna skupščina smučarske zveze. Predsednik Enzo Smrekar se za nov mandat ne bo potegoval januarja prihodnje leto, torej slab mesec pred olimpijskimi igrami v Južni Koreji, saj je bil danes v prostorih Slovenskih železnic na Kolodvorski ulici v Ljubljani sprejet sklep, da mora biti volilna skupščina izpeljana mesec dni po koncu olimpijskih iger. Najverjetneje bo to takoj po finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. Pred tem pa bodo morale panoge svoje predsednike zborov in odborov določiti pred volilno skupščino.

K predlaganim spremembam statuta predstavniki klubov niso imeli pripomb, z izjemo ene. Nekateri klubi so imeli namreč pomisleke, da bi imel izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije prevelika pooblastila, če bi lahko odpoklical predsednika zveze. Enzo Smrekar je ob tem dejal, da sam nima nič proti, če ga člani izvršnega odbora ne bi mogli zamenjati. Hkrati je predstavnike klubov spomnil, da so bile še pred kratkim težnje po takšni pristojnosti izvršnega odbora. V nadaljevanju razprave so bile spremembe statuta z glasovanjem v celoti podprte, tako da ni bilo treba glasovati o vsaki predlagani spremembi, kar je precej skrajšalo redno letno skupščino.

Enzo Smrekar je ponosno dejal, da so predvsem po zaslugi izjemnih zimskih uspehov tri panoge pridobile nove sponzorje. Dodal je, da smučarska zveza pridobiva več kot 85 odstotkov proračuna s sponzorskimi sredstvi. Več nelagodja je bilo ob predstavitvi finančnega poročila za lansko koledarsko leto. V njem je bilo dobrih 387 tisoč evrov več odhodkov kot prihodkov, ki so znašali dobrih 12 milijonov evrov. Primanjkljaja niso ustvarile panoge, ki poslujejo v okviru razpoložljivih sredstev, temveč je nastal zaradi rezervacij, amortizacij in tožb nekdanjih zaposlenih.

Omenimo, da je bilo po zagotovilih vodilnih na SZS letošnje revizijsko poročilo neodvisne komisije po več letih brez pridržkov. V precej burnejših preteklih letih so bila v revizijskem poročilu vselej kakšna pojasnila. Predstavniki klubov so sprejeli revidirano letno poročilo, za neodvisnega revizorja za letošnje leto pa so imenovali družbo Realinea.

Olimpijska sezona se bo začela čez dober mesec, ko bosta v Söldnu uvodni alpski smučarski veleslalomski preizkušnji.