Po sedemdesetih letih se v Kazahstan vračajo divji tigri. Pred več kot sedmimi desetletji so v Kazahstanu tigri povsem izumrli. Sedaj jih nameravajo na območje, kjer so te divje mačke nekoč že živele, ponovno naseliti. Gre za prvi tovrstni projekt na svetu. Doslej so populacijo tigrov že skušali uravnavati z njihovim preseljevanjem, a vselej na območja, kjer so tigri v tistem času že živeli.

Lov na tigre in zmanjševanje življenjskega prostora sta dva dejavnika, ki sta botrovala uničenju populacije kazahstanskih tigrov. Takrat so poleg tigrov izginili tudi divji osli in posebna, srednjeazijska vrsta jelenov. Obe vrsti bodo z drugih delov Azije preselili na območje, kamor nameravajo naseliti tigre. Na ta način bodo slednjim zagotovili hrano.

Prvi tigri do 2025

Projekt, ki ga sofinancira Svetovni sklad za naravo (WWF), je zamišljen zelo dolgoročno. V prvi fazi se nameravajo lotiti urejanja območja v regiji Ili-Balkhash, kjer so tigri nekoč že živeli. Po najbolj optimističnih ocenah bodo prve tigre tam naselili leta 2025.

Po navedbah Svetovnega sklada za naravo se je od začetka dvajsetega stoletja populacija tigrov zmanjšala za 90 odstotkov. Na območjih, kjer so včasih živeli – od Turčije, čez Iran in do severozahodne Kitajske – jih je dandanes bore malo. Po ocenah Sklada je prostoživečih tigrov le še okoli 3900. Če bo projekt v Kazahstanu uspešen, bi lahko sčasoma precej pripomogel k večanju populacije te ogrožene vrste.