Neverjetno, vrhunsko, briljantno. Slovenska košarkarska reprezentanca je prvič v zgodovini v finalu evropskega prvenstva in ima odličje že v žepu. V polfinalu so se izbranci selektorja Igorja Kokoškova brutalno znesli nad branilci naslova Španci in jih na koncu ugnali s kar 20 točkami razlike. Slovenijo zdaj v nedeljo ob 20.30 čaka obračun za zlato kolajno, nasprotnik pa bo zmagovalec današnje tekme Rusija – Srbija.

Glavna zgodba pred polfinalno tekmo je bilo skoraj tisoč slovenskih navijačev, ki so bili v Carigradu glasni že pred dvorano, nato pa v njej med ogrevanjem za košem španske reprezentance razgrnili veliko zastavo. Kapetan Juan Carlos Navarro in soigralci so morali tako ob polaganjih na koš gledati slovenske barve, ob predstavitvi ekip pa poslušati glasne žvižge. Vse skupaj je očitno dodatno motiviralo košarkarje selektorja Igorja Kokoškova, ki so v obračun krenili odločno, hrabro in predvsem mirno. Z lepim kroženjem žoge so španski igralci pogosto izpadali v obrambi, slovenski pa so bili vroči. Do polčasa so namreč zadeli kar deset metov od 15 poskusov za tri točke, a na polčas kljub temu odšli s prednostjo »le« štirih točk. Ta bi bila zagotovo višja, če ne bi bilo v moštvu selektorja Sergia Scariola Sergia Rodrigueza, ki je s premeteno igro Španijo držal v igri.

V četrtfinalu je Slovenija strla odpor Latvije z dobrim vstopom v drugi polčas, pred katerim so igralci stopili v krog in se hrabrili. Tudi to pot so storili enako in v tretjo četrtino vstopili z delnim izidom 6:0, s katerim so si prvič na tekmi priigrali dvomestno prednost. Španski košarkarji so postajali iz minute v minuto bolj živčni, slovenski pa so bili na krilih odlične obrambe, ki ji je poveljeval srčni Gašper Vidmar, vse bolj samozavestni. Ko je bilo ob koncu tretje četrtine 16 točk naskoka za Slovenijo, je bila Španija očitno ranjena in na kolenih. Treba jo je bilo le dokončno zlomiti. Kapetan Goran Dragić in soigralci so to naredili v slogu velikih ekip in se prvič v zgodovini uvrstili v veliki finale.

»Tukaj je! Toda nismo še končali, imamo še eno tekmo. Najbolj smešno je bilo, ker se v garderobi sploh nismo znali veseliti. V hotelu se bomo sprostili, potem pa nemudoma resno delo in priprava na nasprotnika v finalu. Dobro si moramo pogledati drugi polfinale med Rusijo in Srbijo, saj lahko že iz te tekme dobimo veliko informacij o nasprotniku. Dileme ni, gremo po zlato,« je bil po tekmi jasen Goran Dragić, ki je naokoli hodil s slovensko zastavo okoli vratu. Kapetan je na rezultate reprezentance, ki je na prvenstvu še vedno neporažena, tako ponosen, da je komaj našel besede. »Vprašajte me to naslednjič,« je v smehu dejal, potem pa se zbral in povedal: »To je moja največja zmaga v karieri. Neverjetno ponosen sem, da sem Slovenec. Vesel sem, da sem del te države in da sem tu odraščal. Slovenija mi je dala vse in upam, da sem ji skupaj s soigralci s predstavami na tem prvenstvu vsaj kanček tega vrnil nazaj. Še enkrat pa bi ponovil, da naša naloga še ni končana. Hočemo zlato kolajno, to je naš cilj od prvega dne in naredili bomo vse, da ga izpolnimo.« Z zadnjimi besedami pa je Dragić zagotovo razveselil navijače. »Ostal bom v reprezentanci, če bo tudi Igor. A vemo, da je to zaradi spremembe sistema s strani Fibe nemogoče. Poglejte, sedaj ne bi rad rekel nekaj, česar se ne bom držal. Počakajmo na konec prvenstva, da prespim zadeve, pa bomo videli.«