Kot so pojasnili na koprski policijski upravi, je v obravnavani zadevi osumljenih več fizičnih in pravnih oseb. Vse osumljene fizične osebe so slovenski državljani. Aktivnosti policije usmerja Okrožno državno tožilstvo iz Kopra. Zaradi interesa predkazenskega postopka pa več informacij trenutno ne morejo posredovati.

Kot poročajo Primorske novice, naj bi se v preiskavi znašlo nekaj uradnikov postojnske občinske uprave, šlo pa naj bi za sume nezakonitosti pri občinskih poslih, ki naj bi jih skoraj vedno dobivala ista podjetja.

Postojnski župan Igor Marentič je dejal, da "gre za anonimno ovadbo na račun nekaterih zaposlenih na občini. Nikomur ni še nič dokazano. Policija je zasegla nekaj gradiva. Po županovih navedbah so kriminalisti obiskali občino, krajevno skupnost ter nekatera zasebna podjetja, več podrobnosti o preiskavi pa tudi zaradi zaščite dobrega imena občinskih uslužbencev ni želel povedati.

Prvi naj bi kriminaliste na dogajanje opozoril nekdanji postojnski občinski uradnik Rifet Kendić, ki ga je še prejšnja občinska uprava leta 2014 odpustila, kasneje pa je delovno sodišče ugotovilo, da je bila odpoved nezakonita. Kendić je leta 2014 javno razkril, da je zaradi nepravilnosti na občini vložil kazensko ovadbo. Sporni posli naj bi se dogajali še v času prejšnjega postojnskega župana Jerneja Verbiča.