Čeprav do prijave h kandidaturi za evropsko prestolnico kulture leta 2025 manjkata še najmanj dve leti, v Novi Gorici in sosednji Gorici že snujejo prve obrise kandidature. »Projektna ekipa se neuradno sestaja že skoraj eno leto, uradno in aktivno pa zadnjega pol leta,« pravi vodja ekipe, režiserka in domačinka Neda Rusjan Bric. Proti koncu tega ali pa v začetku prihodnjega leta se bodo z okviri kandidature vsaj na naši strani seznanile vse občine od izvira do izliva Soče. Soča, kulturna zgodovina ob njej in njena povezovalna vloga bo namreč osrednja tema kandidature. Če bi bili Nova Gorica in Gorica izbrani za evropsko prestolnico kulture, bi šlo za edinstven primer skupne prestolnice dveh mest v dveh različnih državah.

Kandidaturo bodo oddali najkasneje leta 2020

Projektna skupina letos pripravlja okviren predlog koncepta, vsebinskih izhodišč, finančni okvir ter seznam investicij, ki bodo za kandidaturo in samo izvedbo potrebne. Če bodo na občinskih svetih dobili zeleno luč in večinsko podporo, bodo prihodnje leto kandidaturo izpilili do potankosti, se povezali s sodelujočimi institucijami in proti koncu leta 2019 ali najkasneje 2020 kandidaturo tudi oddali, pojasnjuje Neda Rusjan Bric. Dodaja, da pri kandidaturi ne mislijo samo na kulturo, temveč predvsem na kulturo bivanja v mestu, to pa poleg pritegne tudi gospodarstvo, infrastrukturo in predvsem turizem. »Skupaj z Gorico smo zagotovo velik in dober kandidat za ta naslov,« je prepričana Rusjan-Bričeva in dodaja, da se bo v primeru zmage vložek v projekte in gradnje mestoma podvojil. O tem, katero mesto v Sloveniji bo leta 2025 nosilec tega naslova, pa bo odločila evropska komisija.

Osrednja tema kandidature bo Soča

Osrednja zgodba kandidature bo reka Soča. »Soča je mejna simbolna reka, ki prestopa mejo ravno v Novi Gorici,« pravi Rusjan-Bričeva. Pojasnjuje, da gradijo na izkušnjah Maribora. »V projektno skupino smo povabili dva predstavnika, ki sta sprva sodelovala pri mariborski kandidaturi. Hoteli smo slišati izkušnje iz prve roke, veliko stvari je šlo tam narobe. Učimo se torej na Mariboru in tudi na kandidaturi Reke, ki se zdaj zelo dobro pripravlja na ta naziv. Nosila ga bo leta 2020,« pojasnjuje Rusjanova.

Goriški poslanec Matjaž Nemec meni, da je to pravzaprav eden večjih projektov, po katerih obe mesti lahko sežeta. »Nova Gorica in Gorica odgovarjata na vprašanje, kako naj se razvija sodobna Evropa, skupaj sta lahko izjemen turistični produkt, govorita o tem, da so prebivalci obeh krajev kljub burni zgodovini in težkim trenutkom danes zmožni skupnega sobivanja in ustvarjanja,« meni Nemec. Skupaj s poslanko Mirjam Bon Klanjšček zato želita spodbuditi vse odločevalce različnih političnih struj, da se v tej zgodbi poenotijo in kandidaturo podprejo.

V Novi Gorici se sicer zavedajo, da imajo v Sloveniji že tekmeca, to je Lendava, ki je vsaj trenutno bistveno bolje pripravljena na kandidaturo in je v ta namen že rezervirala tudi denarna sredstva.