Na občini so prejšnji teden objavili seznam devetih programov, katerim bodo razdelili 155.000 evrov sredstev, ki so ostala na računu zavoda Maribor 2012. Seznam t.i. "trajnostnih programov" EPK, ki si zaslužijo sofinanciranje tudi v letošnjem letu, je sestavila ekspertna delovna skupina v sestavi Gregor Kosi, Jerneja Ferlež, Zoran Medved in Simona Vidmar.

Denar je razdelil Narodni dom Maribor, ki je prevzel naloge zaprtega zavoda Maribor 2012. Tamkajšnji direktor Vladimir Rukavina je za STA pojasnil, da so takoj po prejemu predloga ekspertne skupine sklenili koproducentske pogodbe in večino sredstev nakazali izbranim programom, ostanek pa sledi po zaključnih poročilih. Vsebine seznama sam ne želi komentirati.

So bili pa toliko bolj zgovorni drugi kulturni akterji v mestu, ki pogrešajo predvsem dolgoročno načrtovanje razvoja kulture v mestu po EPK. Po mnenju direktorice Lutkovnega gledališča Maribor Mojce Redjko je takšno izbiranje programov sporno, saj v mestu še ni lokalnega kulturnega programa, ki bi jasno opredeljeval strategijo razvoja in oblikoval prioritete. "Nenavadno je tudi nizanje programov, ki nikakor niso dete EPK, temveč v mestu obstajajo že dalj časa," je izpostavila v pogovoru za časnik Večer.

Vrednostni sistem

"Maribor ima svoj vrednostni sistem: čim prej se rešiti vseh in vsega, kar je uspešno in izstopa," pa se je odzvala umetniška vodja Carmine Slovenice Karmina Šilec.

Županov svetovalec za družbene dejavnosti Gregor Kosi je za STA pojasnil, da v tem primeru ni šlo za javni razpis, ampak je zavod Maribor 2012 že izbral nabor trajnostnih programov. "Mi smo le predlagali najkvalitetnejše iz nabora, ki morajo biti takoj sofinancirani, da se njihovo delo ne prekine. Predlog rebalansa pa bo vključeval še dodatna proračunska sredstva za trajnostne učinke," je navedel. "To je bil enkraten, najhitrejši in najlažji način, da vsaj nekaterim trajnostnim učinkom, med drugim Festivalu Maribor, omogočimo takojšnje sofinanciranje in na ta način vsaj delno zakrpamo 'luknjo', ki je na tem področju nastala," je prepričan.

Sporen pa ni bil le nabor izbranih sofinanciranih programov, ampak tudi spremljajoče besedilo ob objavi omenjenega seznama. Simona Vidmar je zaradi "zlorabe" njenega imena pri sporočilu za javnost odstopila kot članica ekspertne skupine. "V sporočilu za javnost je bilo podanih kar nekaj politično obarvanih trditev, ki se nanašajo na odnos župana in županove ekipe do zavoda Maribor 2012... Politično polemiziranje ali obračunavanje ni bilo področje dela te komisije, poročilo so pripravili na uradu za kulturo, z vsebino nisem bila seznanjena in sem bila pod njo podpisana brez soglasja. Od poslanega sporočila se popolnoma distanciram in vsebino zavračam," je pojasnila.

Po poročanju časnika Večer je iz ekspertne skupine izstopil tudi član Zoran Medved. "Nikoli se nismo izrekali o delu zavoda Maribor 2012, zato javno ne morem biti podpisan pod vsebino, za katero nisem bil pristojen," je povedal.

Kosi pojasnjuje, da je kot predsednik ekspertne komisije želel, "da naše vrednotenje ni od realnosti odtujeno in napol anonimno odločanje". Zato se mu je zdelo nujno, da javnost seznani s "kontekstom", znotraj katerega so sprejemali odločitve. "Z zapisom sta pisno soglašala še dva člana od štirih, ena članica pa se z odhodom na dopust na zaključno delo komisije ni več odzvala, zato sem smatral, da se z vsebino dokumenta v celoti strinja," je dodal.