Prenove, ki se jih lotijo današnji skrbniki živali, segajo daleč višje od običajnih nihajnih vratc, skozi katera se naš ljubljenček sprehaja ven in noter. Predstavljamo vam šest izmed najnovejših trendov za ljubitelje psov.

Niša pod stopnicami

Prostor pod stopnicami, če ga ne uporabimo za vgradnjo omaric, običajno ni izkoriščen. Tako lahko postane udobno gnezdece za vašega ljubljenčka. Mizar naj vam izdela podstavek ustrezne velikosti, v katerega je lahko vgrajen tudi predal za skodelice s hrano in vodo. Nanj položite mehko posteljico ali blazino za spanje. Steno prostorčka lahko po želji prebarvate ali nanjo prilepite slike. Ne pozabite na razsvetljavo.

Postaja za hranjenje

Skupaj s kosmi dlake so skodelice za hranjenje pasjih mladičkov največji vir nereda v večini domov. Rešitev je prehranjevalna »postaja«, ki količino raztrošene hrane in polite vode zmanjša na minimum. Postavimo jo proč od poti, kjer običajno hodimo po stanovanju, da živali med jedjo ne motimo, ali pa jo vgradimo v kos kuhinjskega pohištva, denimo na konec kuhinjskega otoka. Tu lahko v omarici ali predalih hranimo tudi vrečke briketov, da nam ponje ni treba vedno v shrambo, in druge pasje potrebščine.

Pasja kopalna kad

Si resnično želite deliti kad s svojim pasjim prijateljčkom? Najbrž ne. Če imate psa, ki se na sprehodu vedno umaže, je zelo dobrodošla posebno zasnovana pasja prha ali kadica. Odločite se lahko za nivojsko prho ali manjšo kad, v katero bo kuža skočil s stopničk ali z vašo pomočjo. Kopalniška armatura naj bo opremljena z dolgo cevjo in pršnim nastavkom za lažje splakovanje. Nad postajo za umivanje namestite še omarico ali police za hranjenje kopalnih pripomočkov – šamponov, krtač in brisač.

Kletka v kuhinji

Morda se zapiranje psov zdi kruto, toda za pasje mladičke je lahko koristno, če jih za trening postavimo v kletko, pa tudi starejši psi imajo pogosto radi varno zavetje svojega majhnega prostora. Toda če vam pasja kletka jemlje dragoceni prostor ali je preveč vidna, razmislite, da bi jo vgradili pod kuhinjski pult ali otok. To je zelo priročna rešitev, ki ne zahteva veliko dela – samo zamenjajte vratca omarice z mrežastimi, dno pa obložite z blazinami. Pasji ljubljenček vam bo hvaležen, da ne bo odrinjen od družabnega življenja, saj v kuhinji ne bo osamljen.

Spalni kotiček

Čeprav veliko psov spi v postelji s svojimi lastniki, vendarle potrebujejo svoj kotiček za spanje. Če imate v spalnici dovolj prostora, jim namenite poseben prostor v kotu ali ob postelji, ki ga opremite s posteljico, blazinami in košaro za igračke. Kuža bo tako v vaši bližini, vi pa se boste ponoči naspali, ne da bi se morali z njim boriti za prostor.

Pasje zatočišče

Uspešnica v prenavljanju domov je urejanje večnamenskih prilagodljivih prostorov in ta trend je pisan na dlako tudi hišnim ljubljenčkom. Od domače pisarne, ki se zahvaljujoč dvižni postelji spremeni v sobo za goste, do pralnice ali utilitija, ki je lahko tudi zatočišče za psa – pomembno je, kako podvojimo namembnost teh prostorov. Če denimo peremo perilo le enkrat ali dvakrat na teden, mu v nizu spodnjih omaric v pralnici uredimo prostorček za počitek, kjer nam ni napoti, kuža pa je deležen nekaj miru in spokoja, ki ga potrebuje.

Vir: www.realtor.com