Sklepni dan dvodnevnega Blejskega strateškega foruma je izzvenel predvsem kot slovensko-hrvaško diplomatsko preigravanje. V ponedeljek ga je začela slovenska stran, ko je vprašanje vladavine prava navezala predvsem na uresničevanje arbitražne odločitve o meji med Slovenijo in Hrvaško, od visokih predstavnikov EU pa je ponovno pridobila zagotovila, da pričakujejo, da bo Hrvaška sodelovala pri uresničitvi razsodbe.

Včeraj se je zganila tudi hrvaška stran. Najprej hrvaški premier Andrej Plenković, ki se je odzval na izjave prvega podpredsednika evropske komisije Fransa Timmermansa. Ta je namreč priznal, da je na poti do odločitve arbitražnega sodišča resda nastal zaplet – ko se je zgodilo nekaj, kar se ne bi smelo –, a je bil rešen v skladu z za to predvidenimi pravili in povsem v skladu z mednarodnim pravom. »Zato zdaj upamo in pričakujemo, da bosta obe državi uresničili razsodbo,« je dejal.

Hrvaški premier je odgovoril, da Timmermans gotovo ne bi govoril o arbitražnem postopku kot o »malo kontaminiranem« in nato »očiščenem«, če bi bila namesto Hrvaške v sporu »njegova Nizozemska«. Dejal je, da je za hrvaško primer arbitraže končan, da v hrvaško-slovenskih odnosih sicer ni nobene histerije in da pričakuje obisk slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu konec septembra.

Komisija se ne bo vpletala

Pred novinarje je danes na Bledu stopila tudi hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić. »Slovenija je tista, ki ni spoštovala mednarodnega prava, ko je kompromitirala proces arbitražnega postopka,« je dejala in zavrnila pozive Zagrebu k uresničitvi arbitražne odločbe. Zunanji minister Karl Erjavec je v odgovoru hrvaški zunanji ministrici priznal le, da je v arbitražnem postopku nastala napaka, ob tem pa poudaril, da je sodišče zelo jasno povedalo, da ta napaka ne vpliva na končno odločitev tribunala, in da zato ne razume vztrajanja Hrvaške, da je postopek nekredibilen. Argumentacija hrvaške zunanje ministrice po njegovih besedah kaže na to, da nima pravih argumentov, s katerimi bi prepričala mednarodno javnost, da Hrvaški ni treba spoštovati arbitražne odločbe. To, da Hrvaška, ki je članica EU, ne spoštuje mednarodnega prava in odločitev sodišč, pa je označil kot »škandalozno«.

Timmermans je danes pred poslanci državnega zbora nakazal tudi, da se komisija za zdaj ne bo vpletala v vprašanje arbitraže. »Ne bom se spuščal v razpravo o tem, kaj bi komisija morala narediti ali kaj bi lahko naredila. Verjamem namreč, da bi za zdaj morali ostati ob strani in dovoliti, da skušata rešitev poiskati vpleteni strani. Obe strani pozivam, naj si prizadevata za rešitev, tako da bo sodba uresničena,« je povedal.

Pjongjang je grožnja vsemu svetu

Drugi dan Blejskega strateškega foruma je bil sicer uradno namenjen razpravam o velikih temah: svetovnem jedrskem upravljanju, EU v spremenjenem svetu, južnem Sredozemlju, človekovih pravicah v času sprememb in zahodnem Balkanu. Udeleženci panela o svetovnem jedrskem upravljanju so se strinjali, da Pjongjang pomeni grožnjo vsemu svetu, in soglasno obsodili ravnanje Severne Koreje ter njen zadnji, že šesti jedrski poskus. Predstavnica južnokorejskega zunanjega ministrstva Enna Park je ob tem poudarila, da Južna Koreja od mednarodne skupnosti ne pričakuje le obsodbe Pjongjanga, ampak tudi konkretne akcije.

Pri reševanju problematike revščine, migracij in terorizma so udeleženci foruma poudarili celovit pristop, dialog in sodelovanje med državami, vlaganja v prihodnost afriških držav in enotno politiko EU do migracij. Tudi Timmermans je v državnem zboru poudaril, da je nadzor na zunanjih mejah Evrope sicer nujen, a le en element reševanja problema migracij. »Ne obstajajo tako visoka ograja, tako močno zaščitena meja in tako široko morje, da bi lahko ustavili ljudi pred prihajanjem v Evropo,« je dejal. Edini način je, da zagotovimo kanale za zakonito priseljevanje in da ustvarimo boljše razmere tam, kjer so doma, je še dodal.

Komentar