Z lanskih olimpijskih iger v Riu de Janeiru in s svetovnega prvenstva leto poprej v Astani se je slovenska judoistka Tina Trstenjak vrnila z zlatima kolajnama. Obakrat je v finalu premagala Francozinjo Clarisse Agbegnenou, ki pa je bila v včerajšnjem finalu svetovnega prvenstva v Budimpešti naposled boljša. 24-letna Francozinja je Trstenjakovo tako premagala prvič po letu 2014, včerajšnji finale pa je bil izrazito enostranski, saj Trstenjakova, nosilka zlate startne številke za najboljšo na svetu, ni našla načina za resen boj in si po slabih treh minutah nabrala tri kazni, ki so pomenile tudi predčasen konec tekme.

Ob tem ne gre spregledati, da je Celjanka, ki je pred dnevi dopolnila 27 let, tik pred tem nastopila v skoraj devetminutnem polfinalu s Kitajko Junxia Yang in da je v madžarsko metropolo ob Donavi prispela s poškodbo noge. »Dan je bil zelo naporen. Vse borbe so bile težke. Seveda je nekaj razočaranja, a kolajna je le kolajna. Največja napaka v finalu je bila, da nisem upoštevala taktike, za katero sva se zmenila s trenerjem in vse je šlo le še navzdol. To je bil glavni razlog za poraz, ne dolgi polfinale. Enkrat pač gre, drugič ne, a več bom o razlogih lahko povedala po analizi,« je po porazu povedala Tina Trstenjak, ki kljub novi kolajni ni bila zadovoljna: »Če je kdo v moji koži, je seveda razočaran, saj je navajen zmagovati. Sama sem zelo kritična do sebe in težko sem zadovoljna s srebrom ali bronom, seveda pa je res, da je težko vedno osvojiti zlato.« Ob tem je treba dodati tudi, da je do kolajne Trstenjakova prišla tudi srečno, saj je bila predvsem v polfinalu dvakrat na robu poraza, ko je Kitajka že naredila vzvod in Celjanka v tretji minuti podaljška vseeno ni popustila, nato se je situacija na kratko ponovila še enkrat. Trener Marjan Fabjan je prepričan, da si je Trstenjakova v polfinalu tudi poškodovala roko, a posledice bodo znane šele jutri, ko se bo roka ohladila. Na srečo je Slovenka maratonski dvoboj zaradi novega opomina Kitajki dobila in razmerje zmag ter porazov z Azijko povišala na 5:0. Že dopoldan je najboljša slovenska judoistka premagala še Španko Cristino Perez Cabano, Avstrijko Magdaleno Krssakovo in v četrtfinalu Britanko Amy Livesey. Posebej tesen je bil dvoboj z Avstrijko.

»Borbe so temeljile na taktiki. Osnovni cilj je bil, da pazi na svojo nogo in dela čim manj napak. Sam sem s finalom zadovoljen, kot bi osvojila zlato. V nekaj trenutkih se sicer ni držala navodil, a rad bi ponovil še enkrat, da se za to prvenstvo nismo posebej pripravljali in zadovoljen bi bil tudi s tretjim ali petim mestom,« pa je po četrtkovih tekmah v dvorani Laszlo Papp ocenil trener Marjan Fabjan.

V isti kategoriji je nastopila tudi Andreja Leški in morala v drugem dvoboju priznati premoč evropski podprvakinji Francozinji Margaux Pinot. mat, sta