Rast evra, ki jo v zadnjem času med drugim poganja postopno okrevanje evropskega gospodarstva, je prav tako osrednja tema tedna. Vrednost tečaja evra v primerjavi z ameriškim dolarjem se je v prvi polovici tedna povzpela nad 1,20, kar se je nazadnje zgodilo januarja 2015. Vrednost evra krepi tudi zmanjšanje političnega tveganja v regiji. Francoske volitve niso prinesle presenečenj, medtem ko bližajoče se nemške volitve za delniške trge glede na trenutne napovedi ne pomenijo dodatnega tveganja. Ob umiku populističnih groženj se vlagatelji vse bolj osredotočajo na vzpodbudno poslovno okolje evrskega gospodarstva in zadnje objave poslovnih rezultatov, ki ohranjajo optimizem na delniških trgih. Špekulacije o postopnem zmanjševanju stimulacijskih ukrepov s strani Evropske centralne banke so dodatno pripomogle k letošnji nekaj več kot 14-odstotni rasti evrske valute glede na dolar in skupaj z nižjimi cenami energentov pomenijo dodatno tveganje za nedoseganje inflacijskih pričakovanj v naslednjih mesecih. Zadnja statistika kaže ravno nasprotno, in sicer je inflacija v glavni evrski odločevalki, Nemčiji, v avgustu na letni ravni 1,8-odstotna. Tako je vse bližje cilju Evropske centralne banke (ECB), ki želi rast cen nekoliko pod dvema odstotkoma. Predstavniki ECB bodo svoja stališča pojasnjevali že prihodnji teden, ko pričakujemo redno zasedanje centralne banke.

Nov veter v jadra so, kot kaže, zajeli tudi onkraj luže, kjer se je po drugi oceni ameriški bruto domači proizvod okrepil za 3 odstotke in krepko presegel prvotne ocene v višini 2,6 odstotka. Rast je glede na zadnje podatke skladna s pričakovanji Trumpove administracije, ki je napovedala, da bo rast dosegla z zniževanjem davkov, zmanjševanjem birokracije in spodbujanjem trgovine. Stališča ameriške centralne banke v smeri zmanjševanja 4,2 trilijona dolarjev vredne bilance centralne banke podpira tudi podatek o novih delovnih mestih v zasebnem sektorju, ki je v avgustu z 237 tisoč novimi zaposlitvami krepko presegel pričakovanja analitikov.

Še pred kratkim smo govorili, da sta najboljše zdravilo za okrevanje Evrope nizka cena energentov in šibak evro, ki spodbuja izvozno aktivnost, v nadaljevanju pa se bomo spraševali, kateri je tisti tečaj, ki bi začel povzročati težave evropskim izvoznikom.