Radijsko vodeni multikopterji niso povsem nova tehnologija. Vsi namreč že desetletja poslušamo o ameriških brezpilotnih letalih, ki sejejo strah po svetovnih kriznih žariščih, tudi na kakšno mednarodno nogometno tekmo so že zašli, vendar je bila še pred nekaj leti njihova uporaba zaradi visoke cene rezervirana bolj ali manj le za vojaške operacije. Zaradi nižje cene pa so brenčači zdaj dostopnejši tudi širšemu občinstvu, saj jih uporabljajo tako posamezniki kot medijske hiše in različna podjetja, ki ponujajo geodetske storitve. Da so brezpilotni letalniki omogočili številne koristne uporabe, nam je potrdil tudi Janez Nebec, ki v trgovini v Podutiku ponuja veliko izbiro letečih in radijsko vodenih modelov multikopterjev. »Na trgu so letalniki za nekaj deset evrov, ki jih malo večji otroci uporabljajo kot igrače za letenje po sobi, pa tudi takšni, ki jih lahko sestavijo kupci sami. Dejstvo pa je, da so na vrhu letalniki, ki so namenjeni snemanju iz zraka,« pravi Nebec.

Revolucija na področju fotografije

Tudi na področju fotografije in videa so brezpilotniki v zadnjih letih omogočili pravo revolucijo. Že za dobrih tisoč evrov je namreč mogoče kupiti napravo, ki iz zraka omogoča snemanje v sodobni tehnologiji, in posnetek brez težav uporabiti tudi za televizijsko produkcijo. »Brezpilotne letalnike z nameščenimi fotoaparati uporabljajo geodeti pri izdelavi natančnih tridimenzionalnih posnetkov zemeljskega površja v realnem času za kartografijo, drugi, opremljeni s termalno kamero, za termično pregledovanje stavb, daljnovodov,« pravi strokovnjak, ki pričakuje, da se bo v prihodnjih letih uporaba brezpilotnikov razširila še na bolj specializirana področja. V kmetijstvu bodo z njimi nadzorovali posevke, odkrivali bolezni rastlin in z njihovo pomočjo celo upravljali namakalne sisteme, v logistiki bodo lahko z njimi prenašali pakete in navsezadnje policiji in varnostnim službam pomagali pri nadzoru prometa in preiskovanju kaznivih dejanjih.

Zatakne se pri zakonodaji

Prav večja cenovna dostopnost tovrstnih letalnih naprav, ki se jih lahko že za nekaj deset ali sto evrov kupi v trgovskih centrih in se jih lahko upravlja celo z mobilnimi telefoni ali tablicami, povzroča številne pomisleke, ali ne bi veljajo uporabo tovrstnih naprav nekako zakonsko regulirati, preden pride do nevšečnosti. Navsezadnje so se v nekaterih državah že zgodile manjše nesreče, ko so tovrstne naprave strmoglavile med množico in je prišlo do lažjih poškodb. Medtem ko so nekatere evropske in tudi druge države že zakonsko uredile uporabo tovrstnih letalnih naprav, je v Sloveniji na tem področju še vedno siva cona. »Na srečo je velika varovalka relativno visoka cena letalnika in ga uporabniki – teh je po grobi oceni pri nas od 300 do 500 – ne želijo uničiti oziroma izgubiti, zato pri nas do večjih nesreč še ni prišlo,« pove sogovornik, ki v svoji trgovini ponuja tudi šolanje za pilotiranje s kupljenim modelom. Nič čudnega, saj povpraševanje po teh modernih letalnih napravah silovito narašča ne samo v tujini, ampak tudi pri nas.