Znanstveniki z univerze Rutgers v Združenih državah Amerike so zasnovali kvadrokopter, ki lahko leti in pluje pod vodo. Projekt so poimenovali Naviator, nastal pa je v sodelovanju z ameriško vojsko, ki je projekt financirala.

Oktobra je namreč vojaški raziskovalni oddelek profesorju Javierju Diezu namenil 618.000 ameriških dolarjev v zameno za razvoj tovrstnega drona. Uporabljali naj bi ga za najrazličnejše naloge – od pregledovanja mostov in potopljenih temeljev, do nadzorovanja naftnih madežev in iskanja pogrešanih ljudi. Glavna naloga pa naj bi bila iskanje min.

Čeprav na spodnjem posnetku že lahko vidimo delujoč letalnik, njegov razvoj še ni povsem končan. Težavo predstavlja predvsem voda, saj potopljenega drona ni mogoče upravljati s pomočjo radijskih signalov, kot je to običajno. Zato je Naviator trenutno s pilotom povezan preko kabla, kar mu omejuje gibanje.

Druga omejitev je njegova moč. Še vedno je namreč prešibak, da bi lahko nosil osnovne pripomočke kot so kamera in senzorji, kar je za tovrsten vojaški kvadrokopter nuja.