Nova različica androida po navedbah Googla prinaša hitrejše izvajanje opravil, bolšjo energijsko učinkovitost in večjo stopnjo varnosti, slednje z vgrajeno varnostno rešitvijo google play protect. Ta stalno skrbi za varno uporabo mobilnih aplikacij in varno brskanje po spletu kot tudi za podporo v primeru izgubljenega ali ukradenega mobilnika.

Poleg tega prinaša nove funkcionalnosti, kot je slika v sliki. Ta bo uporabniku omogočila, da na zaslonu istočasno vidi dve aplikaciji - tako bo denimo lahko istočasno sodeloval v video klicu in preverjal datume v svoji koledarski aplikaciji. To storitev sicer že poznajo uporabniki nekaterih telefonov z androidom, kot recimo Huaweijev honor 8 in drugi, sedaj pa jo je v osnovno različico operacijskega sistema vključil tudi Google.

Nadgradili so tudi prikaz obvestil o novih sporočilih v okviru nameščenih aplikacij ter možnosti shranjevanja gesel in drugih v različne obrazce vnesenih podatkov.

Google že sodeluje z največjimi partnerskimi proizvajalci pametnih mobilnikov z operacijskim sistemom android in napoveduje, da bodo ti nadgradnjo operacijskega sistema na novo različico za že prodane naprave oziroma nove mobilnike z izvorno nameščeno najnovejšo različico sistema začeli ponujati do konca tekočega leta.