Toda videz stavbe s kakovostjo bivanja še nima veliko opraviti. Še posebno če materiali, ki jih uporabimo, ne prinašajo zadovoljive funkcionalne vrednosti. Kaj lahko storite?

Sodobne fasadne obloge še niso izolatorji

Pomislimo, steklene obloge so prav gotovo odlične pri opravljanju določenih nalog, denimo dovajanju svetlobe in sočnih žarkov v prostor. Varujejo nas tudi pred dežjem in vetrom. Pa vendar se po drugi strani pri ohranjanju toplote in hladu ne obnesejo najbolje. Predajajo nas temperaturnim ekstremom, ki močno slabšajo bivanjske razmere. Skozi fasadni obod, ki predstavlja največji del toplotnega ovoja stavbe — pri dvonadstropni hiši približno 1200 kvadratnih metrov površine — lahko izgubimo tudi do 50 odstotkov energije, kar se močno pozna pri stroških za ohlajanje ali ogrevanje. Tako kot barva tudi steklo ali druge sodobne fasadne obloge same po sebi še niso toplotni izolatorji. Kar pomeni, da nam pri dvigu kakovosti življenja še ne prinašajo večjih koristi. Njihov učinek je podoben, kot če bi poleti na soncu nosili plašč, pozimi pa se v mrazu sprehajali v spodnji majici.

Ne le videz, temveč tudi uporabna vrednost

Ko načrtujemo izvedbo fasade, torej ne glejmo samo na njen videz, ampak o njej razmišljajmo kot o sistemu, ki nas bo varoval pred okoljskimi vplivi. Način, kako bomo odeli vsak del oboda stavbe, je ključen, če ne želimo tvegati nastanka toplotnih mostov. Slednje velikokrat zmotno povezujemo s starimi stavbami, ki so bile praviloma grajene brez toplotne izolacije. V resnici pa so toplotni mostovi lahko veliko večji problem v novejših objektih. Četudi so ti praviloma dobro toplotno izolirani, vzrok za nastanek toplotnih mostov tiči v slabem načrtovanju detajlov in izvedbenih napakah. Slednje občutimo kot slabši izkoristek toplotne energije. Simptomi pa se kažejo tudi drugje, denimo v slabih bivalnih razmerah, saj se na teh mestih nabira tudi vlaga in nastaja plesen, še zlasti v stavbah z zrakotesnimi okni, kjer ni prepiha ali naravnega prezračevanja.

Koraki do popolne fasade

Danes si skoraj ne predstavljamo izvedbe stavbne fasade brez toplotne izolacije, saj gre svetovni trend novodobnih stavb v smeri trajno učinkovite gradnje. Če obnovitev fasade zaradi finančnih ali estetskih razlogov — kulturna dediščina, nestrinjanje sostanovalcev v bloku — ne pride v poštev, lahko kot delno rešitev izberemo izolacijo na notranji strani objekta, ki bo uspela povečati energijsko učinkovitost stavbe. A pri tem moramo v zakup vzeti tudi dejstvo, da se bo s tem zmanjšala uporabna površina prostora. Če pa načrtujemo obnovo fasade ali gradimo nov objekt, skrbno razmislimo o alternativah. Samo s kakovostno toplotno izolacijo oboda stavbe dosežemo največje prihranke in kakovostno raven bivanja. Fasado pa brez tveganj po potrebi tudi oblečemo v pestre fasadne obloge, na primer kamen, ki poskrbijo za veliko bolj estetski videz objekta.

Vir: www.energijskiscit.si