Zunanje obloge varujejo hišo

Fasada ni samo zato, da je vaša hiša videti lepša. Sicer vam omogoča, da vtisnete videzu hiše svoj pečat, vendar pa je pomembna predvsem zato, ker kot ovoj ščiti stavbo. Tako kot koža pri ljudeh tudi fasada omogoči, da gredo dobre stvari noter in slabe ven. Ne gre le za veter in temperaturne spremembe, fasadne obloge stavbo ščitijo tudi pred vdorom vode ter plesnijo in trohnenjem, ki običajno sledita.

Tudi fasada čuti breme let

Vsaka zunanja obloga – najsi bo iz opeke, kamna, ometa, aluminija, vinila, lesa ali kakšnih drugih materialov – ima svoj življenjski cikel, na katerega vplivajo dejavniki, kot so vreme, starost, ultravijolični žarki, udarci, praske, udrtine, pritisk drevesnih vej in nesreče.

wood2.jpg

Zato je pomembno, da fasado na svoji hiši redno pregledujete in vzdržujete. Sprehodite se kdaj okrog hiše in preglejte, če je na fasadi kakšna poškodba, če nanjo pritiskajo ali udarjajo večje drevesne veje ali če so na njej druge opazne spremembe.

Včasih lahko fasado tudi operete, vendar bodite previdni. Fasada je namreč prilagojena za dež, ki pada od zgoraj navzdol, zato pazite, s kako močnim tlakom in pod kakšnim kotom jo perete.

corkirelandg200165165_001.jpg

Zamenjava fasade

Večina hišnih lastnikov se za zamenjavo fasade odloči iz estetskih razlogov, saj je to najhitrejši način, da osvežimo ali radikalno spremenimo videz hiše. Seveda pa za zamenjavo fasade obstajajo tudi drugi razlogi – na primer ta, da se njen življenjski cikel počasi bliža koncu. Nič ne traja večno.