Prva motociklistična dirka za točke svetovnega prvenstva v Katarju je sicer že nakazala nekaj zanimivosti, ki bi se lahko vlekle skozi vso letošnjo sezono: nekaj favoritov ima težave s pnevmatikami, drugi s samim motociklom, prav vsi pa z novincem pri Yamahi Maverickom Vinalesom.

Vinales je s prestopom k Yamahi sedel na izredno konkurenčen motocikel, svoje pa sta dodala njegov talent in želja po dokazovanju, saj je Španec začutil, da je to njegova priložnost kariere. Nekdanji dirkač in zdaj komentator dirk Randy Mamola je njegov začetek sezone ocenil kot sanjski: »V vsem ga lahko primerjamo s prvo sezono v motoGP Marca Marqueza, ki je tudi takoj dal tekmecem vedeti, da misli resno. Vinales je že pri Suzukiju nakazoval, v kakšnega dirkača se razvija, kar slutili smo, da mu prestop na nov motocikel ne bo delal veliko težav. Še več. Dejansko ni potreboval veliko časa, da se je udomačil v ekipi, hitro se je prilagodil delo z Yamahinimi inženirji, motocikel pa mu je skorajda pisan na kožo. In če na hitro ocenim, potem bo imel letos res le enega pravega tekmeca, to je Marquez. Tukaj se bosta na vrhunskem materialu udarila dva talenta, dva dirkača, ki bosta krojila vrh v prihodnjih letih.«

Pnevmatike so v Katarju ob dober rezultat na primer spravile aktualnega prvaka Marqueza, ki so po vsega nekaj krogih popustile, predvsem seveda sprednja, zato se Španec boji, da se bo tudi v Argentini ponovila ta zgodba. »Steza v Katarju je zahtevna in tam smo izbrali napačno sprednjo pnevmatiko. Rio Hondo je podobna zgodba, tukaj sem že zmagoval, a se bojim, da bo spet vse odločala le izbira pnevmatik. Če se spomnite, je bila lani tukaj najbolj na udaru zadnja, obraba je namreč brutalna, in tisti dirkač, ki bo imel obrabo najbolje pod nadzorom, si lahko obeta zmago. To pa bomo lahko naredili le z optimalno osnovno nastavitvijo, ki pa je pri nas letos zelo kočljiva zadeva. Letošnji Hondin motocikel še ni moj 'sanjski dirkalni stroj', a smo na pravi poti,« pravi Marca Marquez.

Pri tem pa opazovalci kar nekako pozabljajo na Valentina Rossija, ki vsekakor še ni za v staro šaro, Italijan pa bo v Argentini praznoval novo obletnico: 350. dirko v kraljevem razredu. Mejnik, ki ga do sedaj ni dosegel še noben dirkač, poleg tega pa je edini, poleg Marqueza, ki je stezi v Riu Hondu že zmagal. Sicer bo ta dirka 888. v zgodovini motociklističnih dirk za veliko nagrado, ki se je začela leta 1949. Svojo priložnost pa bo iskal tudi Jorge Lorenzo, ki se mu je krstna dirka v ekipi Ducati v Katarju sfižila. »Argentina mi do zdaj ni najbolje ležala, a upam, da bom zdaj lahko zares začel novo sezono. Katar je bil slaba izkušnja, ampak tudi v Argentini bo zame veliko stvari povsem novih,« je povedal Jorge Lorenzo.