S pridobitvijo okoljevarstvenega soglasja Agencije za okolje je bil storjen dodaten korak do pridobitve gradbenega dovoljenja, potrebnega za začetek uresničevanja prve faze projekta, ki predvideva izgradno lakirnice, kjer bi bilo zaposlenih okoli 400 ljudi.

Izdaja okoljevarstvenega soglasja s tem sicer še ni pravnomočna, saj se na odločitev Arsa še vedno lahko pritožijo stranski udeleženci, torej predvsem okoljevarstvene organizacije, ki so sodelovale v postopku s svojimi pripombami. Zaradi razmeroma velikega števila organizacij, ki so izkazale interes v postopku, je pričakovati pritožbe. Kdaj bo odločitev Arsa pravnomočna, za zdaj ni mogoče napovedati.

V Magni so sicer na gradbeno dovoljenje pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili plana B oziroma selitve projekta na Madžarsko.

Občini Hoče-Slivnica in gospodarskemu ministrstvu je uspelo skleniti tudi dogovore z lastniki in najemniki zemljišč. Del jih bodo odkupili, tistim, ki živijo od kmetovanja, pa bodo zagotovili tudi nadomestna zemljišča.