Jamajški sprinterski superzvezdnik Usain Bolt je v finalu teka na 100 metrov na svetovnem prvenstvu v Londonu osvojil tretje mesto. Za Bolta je bila to zadnja tekma v karieri v posamični konkurenci, na SP bo nastopil le še v štafeti 4 x 100 m. Čeprav je velika večina pričakovala zmagoslaven zaključek kariere najboljšega sprinterja vseh časov, občinstvo ni bilo pretirano razočarano. Kljub vsemu je bil to večer ene največjih športnih ikon.

Vsa tekmovanja so bila namreč slabe četrt ure pred finalom na 100 m že končana, vseeno pa je londonski stadion ostal poln do zadnjega kotička, ko je v startne bloke stopil Bolt in njegovi tekmeci v kraljevskem sprintu. Vse je bilo pripravljeno za spektakel, vreden jamajške strele, ki pa jo je najprej začinil nagec. Ta je stopil na start, posnemajoč Boltovo strelo, nato pa mu je nekajkrat uspelo uiti varnostnikom, preden so ga podrli na tla ter ga odstranili s proge.

Ognjeni plameni za Bolta, žvižgi za Gatlina

Sprinterji so na sceno stopili pet minut pred startom in poželi tako glasno spodbudo, kot si jo je v prostoru s 60.000 ljudmi mogoče zamisliti. Svoje so k čarobnosti Boltovega slovesa dodali še ognjeni plameni ob stometrski razdalji. Vsi, razen Gatlina, ki so mu bili po dopinških prekrških namenjeni žvižgi, so poželi odobravanje, Bolt pa je presegel vse. Sledila je skoraj popolna tišina, ki so jo prekinjali vse glasnejši vzkliki Bolt, Bolt ... Ter znova tišina pred strelom startne pištole.

Po teku se mu je priklonil celo tokratni zmagovalec, 35-letni Američan, ki mu res ni bilo lahko, saj ga je občinstvo v Londonu izžvižgalo ob vsaki priložnosti. Celo v trenutku čustvenega zmagoslavja, kar resnično ni bilo na mestu. Za svoje pretekle grehe je odslužil svojo kazen, njegovo izjemno predanost in tekmovalni karakter pa je pohvalil celo Jamajčan, ki je bil prav tako med kritiki Gatlina, ko se je ta pred leti znašel v težavah zaradi jemanja nedovoljenih poživil. Bolt s svojim dosežkom sicer ni bil zadovoljen: »Razočaran sem, vedel sem, če bom počasen na startu, da bom v težavah.« V današnjem finalu je srebro osvojil 21-letni Američan Christian Coleman (9,94), ki ga je Jamajčan dohiteval v zaključku. Toda medtem, ko so bile oči uprte v njun boj, je po desni neopažen pritekel Gatlin.

Odločil je start

»Običajno mi je šlo bolje iz teka v tek, tokrat pa se nisem sestavil. Start me je ubil, mislim, da se je tam vse končalo,« je menil Bolt, ki ga je že v polfinalu dve uri in pol pred težko pričakovanim finalom SP ugnal lastnik najboljšega izida sezone Coleman. Oba pa sta bila tedaj edina, ki sta se spustila pod deset sekund.

»Bilo je težko, priznam, ter tudi stresno. Čeprav sem se na prvenstvo pripravljal kot na vsako drugo veliko tekmovanje ter napravil vse najboljše, kar znam. Hvala za podporo. Take ne bi dobil nikjer drugje. To me je tudi vleklo, da sem se gnal naprej. Pripravili so sijajno vzdušje, to sem sicer vedel, sem pa razočaran, da zanje nisem zmogel več, toda tako se včasih pripeti,« je dodal Bolt.

Preteklost je težko izbrisati

Zmagovalca so pri jemanju prepovedanih poživil ujeli že dvakrat, zaradi česar so njegovi dosežki vselej v senci, prav tako pa je še naprej vsepovsod tarča žvižgov in kritik, a po zmagi se je tudi on izkazal, ko se je poklonil velikemu jamajškemu tekmecu. »Tudi meni je bil navdih tekom kariere,« je pojasnil Gatlin in povedal, da so se Boltu zdeli žvižgi neprimerni. Že leta 2015 in leto kasneje na olimpijskih igrah se je dogajalo podobno, dvoboj Bolta in Gatlina na 100 m pa so opisovali kot boj med dobrim in zlim. »Usain mi je dejal: 'Čestitam, zaslužil si si.' In to on osebno. Ve, kako trdo sem delal. Danes je štela le zmaga.«