Domačini se že dolgo sprašujejo, kdo je sladoledar, ki jih tako razvaja. V resnici je to sladoledarka Anita Bagola, ki je prepričana, da je sladoled nekaj, s čimer se je treba pocrkljati. Zato jo najbolj osreči, kadar jo kdo pocuka za rokav in jo prosi, naj mu naredi njegov najljubši okus sladoleda: »Ravno kakšen teden nazaj me je gost spomnil na breskev z belo čokolado, ki sem jo že skoraj pozabila. No, pa so prišle ravno prav mehke briške breskve in sem naredila ta okus ter ga razveselila.«

Žar, s katerim razlaga o sladoledu, res daje slutiti, da je slaščičarstvo njen konjiček, ne poklic. Po poklicu je sicer grafičarka, a je že dvajset let predana sladoledu. Začelo se je tako, da je kot študentka prodajala sladoled v Konjskem repu, in ker ni bilo druge izbire, je začela tudi delati sladoled. Pravzaprav se učiti. Nato jo je Darko Simončič iz gostilne Krpan, ki je imel tedaj v najemu tudi gostilno Figovec, povabil, da bi delala pri njem, ker mu je bil všeč njen sladoled. In je šla. Dvanajst let je delala sladoled za Figovec. Prodajali so ga pred gostilno in kmalu se je o njem razširil glas, da je odličen. »V tistih časih, konec devetdesetih, je bil to res zelo poseben sladoled,« se spominja. Že takrat je poskušala biti pri izdelavi sladoleda najbolj naravna in se ni preveč ozirala na to, kaj so počeli drugi.

Med s strehe v sladoled

Imela je srečo, da je imela vedno proste roke pri izdelavi sladoleda, tudi zdaj v hotelu Park. Doslej je ustvaril že več kot petdeset svojih okusov, vse naravne: »V sadnih sladoledih, ki jih delam, ni kančka paste, vse je sveže sadje.« Recimo za korenček s pomarančo in kardamomom skuha korenje in ga spasira, kot bi to doma naredila mama: »Videla sem, da res veliko mamic ta okus kupuje za svoje dojenčke.«

Med najbolj priljubljenimi okusi je oreh s figo, ki pa je star recept, saj ga je delala že v Figovcu. Naredila je tudi že ajdov sladoled z medom in orehi. »Zaradi čebel na strehi hotela delamo veliko sladoleda z medom,« se je zasmejala in pripomnila, da je bil okus oreh, med in limonina trava narejen za konferenco Travel Life in da udeleženci konference še zdaj govorijo o tem sladoledu. Nedavno je naredila belo čokolado z lešnikovim karamelom in tartufi, ki je imel zelo močan okus.

»Z všečnostjo okusov pa je tako: vsak sladoled naredim najbolje mogoče, a od tega, ali je strankam zelo všeč ali manj, se moraš ograditi, sicer lahko vržeš puško v koruzo,« je dejala. O okusih se torej ne razpravlja.

In ko sva debatirali o trenutno najbolj priljubljeni čokoladi Domori, pravzaprav ne čokoladi, temveč stoodstotni kakavovi masi, je padel spomin na kakavovo pijačo iz Samoe. Aniti Bagola so se zasvetile oči: »Že vem, kaj bom naredila!« In rojena je bila nova sladoledna ideja, ki bo presenetila redne goste sladoledne skrinje pred hotelom. Že kmalu, saj bo vsak hip teden čokoladnega sladoleda, s katerimi se bodo mastili otroci z bližnjega igrišča, potem pa bo za mame naredila še teden alkoholnega sladoleda.