Za mnoge je v prestolnici le ena sladoledna zvezda – slaščičarna Zvezda v Wolfovi ulici. Lahko bi rekli, da je lizanje sladoleda pred Zvezdo moč navade, saj so bili ob odprtju leta 1999 prvi, ki so prestolnici ponudili drugačen sladoled in so na neki način začetniki ljubljanskega sladolednega buma. Tedaj je sladoled pripravljala kar lastnica Urška Šefman Sojer sama.

Na začetku so sladoled mešali v majhni sobici na Wolfovi, ki pa je kmalu postala premajhna za količino, ki so jo potrebovali, zato so delavnico preselili v Tomačevo, nad sladoledom pa zdaj bedi izkušena sladoledarka Danijela Preložnik, za katero njeni sodelavci trdijo, da ima res posluh za sladoled. Celo tako velik posluh, da je leta 2012 delila prvo mesto na državnem sladolednem tekmovanju in se nato uvrstila na evropsko tekmovanja Accademia della Gelateria Italiana, kjer je s čokoladnim sladoledom domori zasedla drugo mesto. Toda Zvezda sladoledov ne dela za tekmovanja, temveč za ljudi in vsa ta leta ne glede na konkurenco ostajajo zvesti svoji viziji sladoledov in slaščic.

Letos so vse presenetili s tem, da so premaknili zunanjo prodajo sladoleda. Marsikdo pride na znano sladoledno mesto ob vhodu v slaščičarno, in ko tam ne zagleda skrinje s sladoledi, prestrašeno pomisli, da Zvezdinega sladoleda ni več. Seveda je, a so ga preselili – v notranjosti imajo zdaj železni repertoar sladoledne klasike, v vitrini malce višje ob stavbi pa posebne, lahko bi rekli kraljevske okuse. Recimo te dni tam ponujajo češnjo s kardamomom in cimetom, pa spicy cookies, ki vsebuje orientalsko začinjene piškote. »V tej vitrini se veliko igramo z okusi in jih pogosto menjavamo,« je razložila predstavnica slaščičarne Emina Halilović.

Z riževim mlekom že pred desetletjem

Od začetka do zdaj so redno spreminjali recepte svojih sladoledov. Najbolj drastično pred tremi leti, ko so se odločili, da bodo sladolede delali le iz naravnih sestavin. »Tedaj nismo smo mogli več kupovati piškotov, ampak smo jih začeli peči sami. Celo tablice twix smo delali sami. Sladoledom smo tudi odvzeli nekaj sladkorja in stranke so se morale navaditi na nove okuse,« je razložila Emina Halilović. Precej pred drugimi so tudi začeli uporabljati riževo mleko, že pred skoraj desetimi leti, kar je bila velika novost na ljubljanskem sladolednem trgu: »Sprva ljudje niso razumeli, zakaj so ti sladoledi dražji, saj sploh niso poznali koncepta riževega veganskega sladoleda.« Zdaj pa jih imajo skorajda že vsi.

Zvezdini sladoledi slovijo po svojem polnem okusu in dodatku piškotov. »Kupcem je všeč hrustljavost. Velika inspiracija za naše sladolede so naše torte, kjer uporabljamo kreme in hrustljave biskvite,« je razložila Emina Halilovič. Denimo značilen okus je zvezda star, ki se imenuje po njihovi tortici z linškim biskvitom, maskarpone kremo, višnjami in jagodami. In prav tak je tudi okus sladoleda. Letos so v ponudbo dodali tiramisu z maskarpone kremo. Med lažjimi okusi pa sta novost mačo čaj z limeto ter bela čokolada z mangom in pasijonko. Ker se vidi, da pri Zvezdi nikoli ne varčujejo, še vedno strežejo velikanske sladoledne kupe, za katere sicer priznajo, da se prodajo manj kot nekoč, a so še vedno priljubljene. Skledi sadja in sladoleda se mali in veliki otroci pač težko odpovedo.

Za svoj najljubši ljubljanski sladoled pa lahko glasujete tudi preko spodnje povezave: