Prve tekme bodo na sporedu 15. in 16. avgusta, povratne pa 22. in 23. avgusta. Maribor bo najprej odšel na gostovanje v Izrael, povratna tekma pa bo v Ljudskem vrtu. Hapoel je doslej štirikrat osvojil domače prvenstvo, zadnjih dveh naslovov se je veselil 2016 in 2017. V prejšnjem krogu so presenetili bolgarski Ludogorec (skupno 3:3, odločil je gol v gosteh). Domžalčanom pa je kasnejši žreb parov za 4. krog kvalifikacij evropske lige namenil Olympiqe Marseille, ki je v lanski sezoni francoske prve lige končal na petem mestu. Uvodne tekme bodo na sporedu 17., povratne pa 24. avgusta.

Doslej so bili Marseillčani devetkrat francoski prvaki, nazadnje v sezoni 2009/10, enkrat so slavili v ligi prvakov ter bili še enkrat finalisti, v evropski ligi pa so dvakrat prišli v finale, in sicer v sezonah 1998/99 in 2003/04.

Domžalčani se ne bojijo slovitega nasprotnika

»Vedeli smo, da nas za preboj v evropsko ligo čaka izjemno visoka ovira in žreb je to potrdil. Pred nami sta dve novi izjemni tekmi, pravi spektakel se obeta že 17. avgusta v Stožicah. S podporo, kot smo jo bili deležni včeraj, pa smo že dokazali, da je možno prav vse. V kratkem času bomo v evropskih tekmovanjih gostili še tretjo ekipo iz najmočnejših petih lig, kar je izjemen dosežek. Nikakor pa se tu ne mislimo ustaviti,« je za domžalsko spletno stran povedal športni direktor Matej Oražem.

Trener Simon Rožman pa ga je dopolnil: »Vsi se dobro zavedamo kakovosti francoskega moštva in hkrati vemo, kaj Marseille pomeni v evropskem prostoru. Nedvomno lahko rečem, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da uresničimo naše sanje. V tem času pred prvo tekmo se bomo skušali čim bolje pripraviti nanje in tako prvo tekmo pred našimi navijači pričakati v najboljši možni podobi. Znova se nadejamo močne podpore rumene družine, ki je na vseh treh letošnjih evropskih tekmah dodala pomemben kamenček v mozaik naših zmag.«

Maribor zadovoljen z žrebom

»Razumljivo, da v tej fazi žreba za ligo prvakov ni več lahkega nasprotnika. Dobili smo Izraelce, ki so zelo močna ekipa. Lahko rečemo tudi tipična domačinska, z dobrimi rezultati na domačem igrišču, z odličnim vzdušjem na stadionu. Domači navijači, zelo podobni našim Violam, pripravijo izjemen spektakel,« je za mariborsko spletno stran povedal športni direktor Zlatko Zahović.

»Če pogledamo njihove rezultate, so v lanski sezoni v play-offu lige prvakov izgubili proti Celticu z 2:5 v Glasgowu, potem ko so na domačem igrišču zmagali z 2:0. Zatem so igrali v evropski ligi in napredovali iz skupine v izločilni del, vmes premagali tudi moštvo Interja. Ekipo dobro poznamo, saj smo bili zainteresirani za njihovega brazilskega napadalca. Moram reči, da se zelo veselim novega dvoboja z izraelskim predstavnikom. So naši športni prijatelji, imamo izkušnje z njihovim nogometom, ki je na vrhunski ravni, z ogromnimi vlaganji. Ampak bi vseeno dejal, da so možnosti 50:50,« je še dodal Zahović.

Hapoel Beer Sheva je bil ustanovljen leta 1949, igra pa na stadionu Turner s kapaciteto dobrih 16.000 gledalcev. Doslej je štirikrat osvojil naslov izraelskega prvaka, zadnji dve sezoni je obakrat končal na vrhu domače lige. V prejšnji sezoni je v evropski ligi prišel do 1/16 finala.