»Zelo sem vesel, kot igralec« je v sporočilu za javnost dejal Neymar, doslej član Barcelone, ki se je z 222 milijoni evrov odškodnine z gromozanskim naskokom povzpel na vrh nogometnih prestopov. »Odkar sem prišel v Evropo, je bil PSG vedno eden tistih klubov, ki so najbolj konkurenčni. Želim pomagati klubu do lovorik, ki si jih navijači želijo. Kot športnik sem osvojil vse, doživel sem nepozabne trenutke, a kot igralec si želim novih izzivov.« Ob tem je 25-letni zvezdnik dejal, da je njegov oče želel, da ostane v Španiji.

Brazilca so Parižani nato že danes ob 12.30 uradno predstavili na novinarski konferenci, navijačem pa se bo zvezdnik pokazal v soboto ob 14.45 pred prvo prvenstveno tekmo nove sezone. Tekmec bo novinec Amiens. Novinarji so Neymarja vprašali, ali je glavni motiv za prihod v Francijo denar, na kar je odgovoril, da bi lahko za precej več denarja šel tudi h kakšnemu drugemu klubu in »da mu je žal, če so ljudje takšnega mnenja«. Klub si sicer v naslednjih letih želi osvojiti prestižno ligo prvakov, kar je tudi danes jasno povedal predsednik Nasser Al-Khelaifi. Seveda je prestop brazilskega zvezdnika pomemben korak na evropski poti, a Neymar je vsaj z odgovorom samozavestno zavrnil pritisk rekordnega prestopa in klubskih ambicij: »Biti najdražji nogometaš ni breme, tehtam 69 kg, ne čutim, da bi nosil breme.«

Neymar se bo pridružil izkušeni zasedbi Thiaga Silve, Thiaga Motte in nekdanjega soigralca Danija Alvesa ter mladima zvezdnikoma Italijanu Marcu Verrattiju in rojaku Marquinhosu. Brazilski zvezdniški vezist bo lahko v napadu računal na energijo Ángela Di Maríe, za zadetke pa bo prav tako skrbel Edinson Cavani, ki je po odhodu Zlatana Ibrahimovića k rdečim vragom v odlični formi.

Blokada la lige

Prestop Neymarja je bil sicer pod vprašajem, potem ko je španska nogometna liga LFP zavrnila denar za plačilo odškodnine, saj naj bi šlo pri 222 milijonih evrov za nespoštovanje Uefinega finančnega ferpleja. To je sprožilo precej protestov, tudi francoske lige, ki je od španske zveze zahtevala umik blokade. Zavrnitev pa je zgolj nekoliko upočasnila prestop zvezdnika. Vrtoglava vsota je na koncu končala neposredno na klubskem računu Barcelone (sicer zveza prenakaže denar klubu), ki je potrdila, da je pogodba z Neymarjem prekinjena.