»Zelo mi je žal, da me ne bo na evropskem prvenstvu in da ne bom branil majice. Kolesarjem in novemu evropskem prvaku želim veliko sreče,« je bil kratek dvakratni svetovni prvak, ki je lani v Plumelecu postal prvi evropski prvak v kategoriji elite.

Sagan se bo najverjetneje osredotočil na septembrsko svetovno prvenstvo na Norveškem, kjer bo lovil tretji zaporedni naslov. Tovrstni dosežek ni uspel še nikomur. Italijan Alfredo Binda, Belgijec Rik Van Steenbergen, Španec Oscar Freire in Belgijec Eddy Merckx sicer imajo po tri zlate medalje na SP, toda nihče od omenjenih ni mavrične majice osvojil v treh zaporednih letih.

Letošnje EP v Herningu bo drugo v zgodovini za kategorijo elite. V boju za majico evropskega prvaka naj bi se udarili sprinterji, strokovnjaki med favorite za odličja uvrščajo Norvežana Alexandra Kristoffa in Edvalda Boasson Hagna, Italijana Elio Vivinija, Francoza Bryana Coquarda, Irca Sama Bennetta, Danca Magnusa Corta Nielsna in tudi Slovenca Luko Mezgeca.

Evropska kolesarska zveza je ob tem sporočila, da bo v vseh kategorijah nastopilo 751 kolesarjev in kolesark iz 47 držav.