»Zelo hiter in nevaren zaključek. V zadnjih dveh kilometrih se je Sonny Colbrelli rešil padca, s tem da je moral zaviti na travnik. Tako smo izgubili kapetana. Kilometer pred ciljem je tik ob meni prišlo še do enega padca. Moral sem se ustaviti. Žal. To je kolesarstvo. Najpomembneje je, da nihče v naši ekipi ni poškodovan in lahko nadaljujemo Tour,« je Grega Bole, 19. v cilju četrte etape v Vittlu pospremil kaotični zaključek. Bil je med prvimi, ki se je izognil padcu z rumeno majico Geraintom Thomasom (brez posledic), in med prvimi, ki je od zadaj videl padec Marka Cavendisha, kralja sprinta na Touru. Povzročitelja Petra Sagana so nekaj ur po zaključku izključili z dirke vseh dirk.

Med gladiatorji ni milosti. Ni svetnikov. V kolesarstvu ni »zlate« roke. Televizijski posnetek je v kolesarstvu priznano orodje za odločitve komisarjev UCI. Potem ko je v zadnjih 100 metrih ob polni hitrosti blizu 70 km/h prišlo do boja za najboljšo linijo sprinta, je Peter Sagan s komolcem lovil oziroma »pomagal loviti« ravnotežje ob trku z Markom Cavendishem. Zmagovalec kar 30 etap na Touru, znan po zelo agresivnem pristopu, velikokrat na meji športne korektnosti, je zletel ob ogrado. Na tleh sta ga zadela še John Degenkolb (Trek) in Ben Swift (UAE Emirates).

»Mark se je približal prehitro, nisem ga videl. Nisem se mogel umakniti,« je izgovor Petra Sagana. Glede na posnetke je vseeno izgubil sloves kolesarskega Kristusa. Polemika, je bil prej komolec ali trk in izguba ravnotežja kralja Cavendisha, je bila vroča. Komisarji niso poznali usmiljenja. Najprej so ga vrgli z drugega mesta tik za Primoža Rogliča in Boruta Božiča na začelje skupine, z drugega mesta v skupnem seštevku ter ga kaznovali z odvzemom 50 točk za zeleno majico. Čez dve uri je ob opravičilih sledil popravek. »Peter Sagan je naredil veliko napako. Namerno je ogrozil druge kolesarje,« je odločil komisar UCI Philippe Marien in kolesarskega Kristusa poslal domov na pokoro.

Luka Mezgec, katerega sloves izjemnega kolesarskega preroka se širi daleč naokrog, je znova napovedal zmagovalca. Najboljših besed ni stavil na nemški par Kittel-Greipel, niti na Nacerja Bouhannija (Cofidis), domačina s cilja v Vittlu, zdraviliškem kraju s polnilnico vode in sponzorja Toura. Arnaud Demare, član francoske loterije FDJ, je po desetletju šele prvi sprinter z etapno zmago na Touru. Danes na vzponu na Planoto lepih deklet/La Planche des Belles Filles bo v ospredju prvi test najboljših hribolazcev (Froome, Quintana, Contador, Porte, Fuglsang, Majka) in teorije, ali bo Sky peljal rumeno do Pariza.

Izidi, 4. etapa (Mondorf les Banis – Vittel, 207, 5 km): 1. Demare (Fra/FDJ) 4,53:54, 2. Kristoff (Nor/Katjuša), 3. Greipel (Nem/Lotto Soudal), 19. Bole (Slo/Bahrain-Merida), 105. Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo), 106. Borut Božič vsi isti čas, 132. Brajkovič (oba Slo/Bahrain-Merida) + 2:15; skupni vrstni red: 1. Thomas 14,54:25, 2. Froome (oba VB/Sky) + 0:12, 3. Matthews (Avstral/Sunweb) + 0:12, 68. Bole + 2:09, 80. Roglič + 2:39, 96. Brajkovič + 3:07, 170. Božič + 11:57.