»Ponosen sem, da lahko sporočim, da se olimpijske igre vračajo v ZDA. Leta 2028 jih bomo spet pripeljali v Los Angeles, mesto, ki je vedno pomenilo nek mejnik za OI. Tako bo tudi leta 2028,« je dejal Garcetti.

Los Angeles je bil eden od dveh kandidatov za igre 2024, gostitelja teh bodo uradno oznanili 13. septembra v Limi. A v zadnjem času se je to kalifornijsko mesto vse bolj nagibalo, da igre leta 2024 prepustil Parizu in gosti igre 2028. Pariz je vztrajal, da bi Francozi gostili igre 2024, ki bi pomenile stoletnico pariških iger.

Predstavniki Los Angelesa, ki so vložili dobrih 5 milijard dolarjev vredno kandidaturo za igre 2024, so pojasnili, da so se z Mokom dogovorili glede določenih finančnih podrobnosti, tudi glede nekaterih plačilnih olajšav, kar bo organizatorjem v Kaliforniji privarčevalo milijone dolarjev.

Mok bo prav tako vnaprej losangeleškim prirediteljem namenil 180 milijonov dolarjev (152 milijonov evrov) za ublažitev daljšega čakanja na igre. Gre za denar, ki bi jim ga Mok sicer izplačal šele ob začetku iger.

Predobra pogodba, da bi jo izpustili

»Mokov prispevek bo skupno 1,8 milijarde dolarjev, po oceni organizacijskega odbora je mogoče, da se bo ta znesek povečal celo na več kot dve milijardi dolarjev (1,7 milijarde evrov), če upoštevamo oceno vrednosti zdajšnjih sponzorskih dogovorov, ki bodo obnovljeni, in potencialnih novih tržnih pogodb,« so v sporočilu za javnost zapisali pri losangeleškem kandidacijskem odboru za igre.

»Ta pogodba je bila predobra, da bi jo izpustili,« je dodal Garcetti. Dogovor morata potrditi še mestni svet Los Angelesa in ameriški olimpijski komite, ki sta sicer podprla kandidaturo za igre 2024.