Na evropskem prvenstvu, ki je potekalo v kampusu Carpigiani Gelato University v mestu Anzola dell’Emilia v bližini Bologne, se je zbralo 20 mojstrov priprave sladoleda iz Belgije, Nizozemske, Češke, Poljske, Madžarske, Slovenije, Hrvaške in Grčije. Slovenijo sta s sladolednimi kreacijami predstavljala dva tekmovalca, in sicer Tine Valič iz Perline kavarne Dolce Vita in Ardit Ejupi iz slaščičarne Pingo v Šentilju.

»Tekmovanje je bilo velika izkušnja, obenem pa smo lahko predstavili košček slovenskega kulinaričnega izročila. Kar nekaj takih, ki niso niti dobro vedeli, kje je Slovenija, smo navdušili za obisk. Po pravo prekmursko gibanico smo jih seveda usmerili v Prekmurje, medtem ko se je na pokušino najboljšega sladoleda v Sloveniji treba pripeljati v Perlo v Novo Gorico,« je povedal Tine Valič.

Marino Furlan, vodja kuhinje v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park v Novi Gorici, ki so ga organizatorji na tekmovanje povabili kot strokovnega žiranta, pa je dodal: »Žirija, ki jo je sestavljala mednarodna zasedba mojstrov slaščičarjev, kuharjev, novinarjev in predstavnikov organizatorjev, je ocenjevala pravilen tehničen postopek priprave, okus, strukturo in predstavitev sladoleda. Organizatorji pa so nam odprli tudi vrata tovarne, sodelovali smo na različnih delavnicah in si ogledali muzej sladoleda.«

V Riminiju za najboljši sladoled na svetu

Svetovna sladoledna turneja (Gelato World Tour) se bo z izborom najboljših sladoledov na svetu končala 10. septembra v italijanskem obmorskem letovišču Rimini. Evropo bodo na svetovnem prvenstvu zastopali poleg evropskega prvaka Erika Kuiperja še drugouvrščena predstavnica Madžarske Renata Somogvi in tretjeuvrščeni Grk Dimitris Charalampus.

Kako dober je sladoled z okusom prekmurske gibanice, ki ga pripravlja Tine Valič, so se včeraj v Dolce Viti lahko prepričali številni Novogoričani in drugi gostje, ki so jim Hitovci brezplačno ponudili sladoled. jal