Priprava domačega hrustljavega jabolčnega čipsa je enostavna. Sušenje sadja ni mogoče le v sušilniku sadja, ampak tudi v pečici.

Najhitreje pripravljen in najboljši jabolčni čips je pečen na rešetki, na ventilacijski nastavitvi in v približno pol ure.

Ker je priprava čipsa zelo hitra, predlagam, da ga naredite enkrat in v čipsu uživate čez cel teden. Ker je čips primeren tudi za transport, ga lahko s seboj odnesete tudi v službo, šolo, na izlete in na plažo.

Na koncu pa še fenomenalen podatek – hrustljav čips lahko pripravite brez vsakršnega dodanega sladkorja. Sladkoba jabolk je dovolj. Čips lahko pripravite z ali brez cimeta, izbira je popolnoma vaša – potek priprave je enak z ali brez.

Uživajte v zdravih prigrizkih, odlični so!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE

3 jabolka katerekoli sorte

1 žlička cimeta (neobvezno)

PRIPRAVA

Jabolka dobro splaknite pod tekočo vodo. Škropljena splaknite pod toplo vodo, potem pa jih obrišite s čisto kuhinjsko brisačo. Jabolku s pripomočkom za odstranjevanje sredic odstranite sredico. Če tega pripomočka nimate, lahko sredico odstranite potem, ko jabolko že narežete na rezinice.

Jabolko (ni ga treba lupiti, lahko pa ga tudi, če želite) narežite na tanke rezinice z mandolino za rezanje, ribežnom ali pa z ostrim nožem (nikar s topim, da vam noža ne spodnese in da se ne porežete!).

Rezinice potresite s cimetom in ga s čistimi rokami nežno (da rezinic ne polomite – če pa jih, pa tudi ni nič hudega) razporedite po vseh rezinicah.

Čips lahko naredite v sušilniku sadja, zelo enostavno pa tudi v pečici. Jabolčne rezinice razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko. Rezinice razporedite v eno plast s čim manj prekrivanja (med pečenjem se sicer rezinice skrčijo). Če imate na razpolago rešetko, rezinice položite na rešetko. Na rešetki se bodo rezinice hitreje posušile, a brez skrbi, zelo lepo se posušijo tudi na pekaču (čas pečenja se sicer podaljša za približno 15 minut).

Rešetko – pod rešetko postavite plitek pekač – postavite v pečico, ogreto na 140°c za približno 30 minut. Če imate to možnost, pečico nastavite na ventilatorsko pečenje. Čas pečenja bo odvisen od debelosti jabolčnih rezin in od pečice. Predlagam, da imate čips ves čas na očeh. Rezinice med pečenjem enkrat previdno obrnite.

Pečen jabolčni čips vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi. Med hlajenjem bo postal še bolj hrustljav.

Hrustljav čips hranite v plastični vrečki ali pa v neprodušni posodi. Zdrži (če vsega ne pojeste takoj!) vsaj 14 dni.