Odličen obrok, poln dobrega: solata, paprika, sveža kumara in čudovito ujemajoč preliv z azijskim predihom. Da ne omenjamo v soji mariniranega tofuja.

Na trgu je ogromno različnih vrst tofuja. Ponavadi je z njim kar nekaj dela, zato izberite že mariniranega. Za ta recept je najbolj primeren tofu, mariniran v sojini omaki.

Obstaja veliko različnih vrst tofuja: čvrst, polčvrst in svilnat. Nekatere vrste tofuja je potrebno dobro odcediti, saj vsebuje veliko vode. Sicer je tofu narejen iz soje in je odličen vir beljakovin, zato ga z veseljem uživajo predvsem vegani.

Tofu prihaja s Kitajske, iz sojinega mleka pa se pridobiva na podoben način, kot se iz mleka pridobiva sir.

Poleg beljakovin in antioksidantov je tofu vir nenasičenih maščob, vitamina B1 ter vrste mineralov, še posebej veliko ima kalcija in železa. Pomaga zniževati slab holesterol in previsok krvni tlak, ohranja zdrave in prožne žile, preprečuje pojav osteoporoze, poskrbi za lepše lase, nohte in kožo. Pomaga ohranjati zdrava jetra, lajša migrene in preprečuje nastanek bolezni možganov, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

Kljub vsem pozitivnim vidikom tofuja pa z njihovo uporabo ni za pretiravati.

Sedaj pa brž pripravite to solato in se pošteno najejte. Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za solato:

2 veliki pesti mešane solate

1 rdeča paprika

2 mladi čebuli

1 sveža kumara

1 zavitek mariniranega tofuja v sojini omaki

1 avokado

(sezamovo) olje

sezam, feferoni za okras

Sestavine za azijski preliv:

1 košček ingverja

2 stroka česna

3 žlice (sezamovega) olja

2 žlici riževega kisa (ali limoninega/limetinega soka/jabolčnega kisa)

1 žlica sojine omake

1 žlička javorjevega ali agavinega sirupa (ali medu)

PRIPRAVA

Solato narežite in dobro operite ter osušite. Papriko narežite na tanke rezinice, čebulo pa na kolute (beli del lahko prihranite za kak drug recept). Kumaro olupite, ji po želji izdolbite sredico in jo narežite na koščke.

Tofu vzemite iz embalaže, narežite na kockice in na hitro popecite na segreti žlici olja – na stran le kakšnih 30 sekund.

Ingver in česen naribajte in dobro zmešajte z vsemi ostalimi sestavinami za preliv.

Solato razporedite na servirni krožnik, obložite z papriko, mlado čebulico, tofujem in kumaro in pokapajte s prelivom. Dodajte še na rezinice narezan avokado in po želji okrasite še s sezamom. Avokado lahko pokapate z nekaj limetinega soka.