Britanska vlada je omilila pogoje, ki jih morajo izpolnjevati homoseksualni moški in spolni delavci, preden lahko darujejo kri. Še nedavno je veljalo, da mora od zadnjega spolnega odnosa moškega z drugim moškim miniti najmanj leto dni, z novo uredbo pa bodo zadoščali trije meseci. Zaposlenim v seks industriji doslej darovanje krvi ni bilo dovoljeno, s spremembo pravilnika pa bo omejitev enaka kot za geje.

Kot poroča britanski Guardian, je bilo na vrhuncu epidemije virusa HIV gejem darovanje krvi povsem prepovedano, zadnjih šest let pa so kri lahko darovali le, če v zadnjem letu niso imeli odnosov z moškimi.

Znanstveniki v Veliki Britaniji se strinjajo, da je trimesečni rok od zadnje spolne aktivnosti povsem zadošča. Znanstvenik in urednik časopisa TransplantationJames Neuberger je za BBC povedal, da je tehnologija za prepoznavanje prisotnosti virusov v darovani krvi dovolj napredovala, da so morebitne okužbe opazne precej hitreje kot v preteklosti, zaradi česar ni več potrebe po enoletnem časovnem roku.

Po novem pravilniku bo varno darovanje krvi omogočeno več ljudem. Spremembe bodo na Škotskem v veljavi od novembra dalje, drugod v Veliki Britaniji pa predvidoma od začetka prihodnjega leta.