Obstajajo ljudje, ki rešujejo življenja, a ostajajo anonimni. Lahko so naši sosedje, sodelavci, prijatelji, morda neznanci, ki jih srečujemo na poti v službo. Njihove zgodbe so vredne spoštovanja, vendar v večini ostajajo skrite, so ob mednarodnem dnevu prostovoljstva in koncu šeste krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje poudarili organizatorji. Darovalcem so se zato zahvalili tudi z zgodbami nekaj izjemnih krvodajalcev, ki so jim zaupali, kaj jih žene k darovanju krvi in zakaj je to dejanje po številnih darovanjih zanje še vedno nekaj povsem samoumevnega.

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a so si hkrati vsi krvodajalci podobni. Njihove zgodbe odstirajo predanost, strast in nesebično pomoč popolnemu neznancu. Njihov odnos do ljudi in življenja pa dokazuje, da imajo darovanje v krvi, so poudarili in dodali, da je skoraj nepredstavljivo, koliko življenj so krvodajalci rešili v dobrih 70 letih, odkar smo pri nas začeli sodobno zdravljenje s krvjo.

Med predstavljenimi zgodbami izstopa zgodba Pavle Gnezda iz družine Likar iz Idrije, katere enajst otrok je skupaj z mamo Terezijo kri darovalo že več kot 700-krat. Družinsko tradicijo nadaljujejo tudi vnuki. Predstavili so tudi prav tako izjemne zgodbe vodje gorske reševalne službe Tolmin Žarka Trušnovca, Maje Založnik iz Slovenskih Konjic ter Martina Simoniča iz Drašičev pri Metliki.

Več kot 100.000 krvodajalcev

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. V zadnjem letu se je krvodajalcem pridružilo več kot 9000 novih krvodajalcev. Tako je na Zavodu za transfuzijsko medicino tudi s pomočjo krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje, katere pobudniki in podporniki so Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol, prijavljenih več kot 100.000 krvodajalcev. Od začetka tega projekta so v šestih letih na zavodu našteli več kot 72.000 novih krvodajalcev.

Ker se potrebe po krvi oziroma krvnih skupinah nenehno spreminjajo, na zavodu zaloge krvi sproti spremljajo in krvodajalce glede na stanje zalog krvi in potreb po določeni krvni skupini na odvzem tudi povabijo. Takojšen odziv jim omogoča spletna baza krvodajalcev.

Lahko darujem

Pripravili so tudi enostavno spletno aplikacijo Lahko darujem, s katero lahko darovalec preveri, ali ustreza pogojem za darovanje krvi. Aplikacijo najdete na povezavi http://www.daruj-kri.si/lahko-darujem/lahko-darujem/. Na spletni strani www.daruj-kri.si, www.ztm.si in na facebook strani Daruj kri pa je aplikacija »daruj kri« za mobilne telefone, s pomočjo katere lahko spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami na vsa odvzemna mesta – tako na redne krvodajalske akcije kot v delovnem času transfuzijskih služb. Priporočljivo je, da si prej na spletni strani ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah ali se vpišejo v bazo krvodajalcev. av