V Južni Afriki devetletna deklica, ki se je rodila okužena z virusom HIV, že več kot osem let in pol ne potrebuje zdravljenja okužbe. To je prvi primer dolgotrajne remisije okužbe s HIV v Afriki in tretji na svetu, so sporočili z mednarodne konference o aidsu, ki je ta teden potekala v Parizu.

Primer deklice iz Južne Afrike je prvi primer pri otroku, ki so mu začeli zgodaj zdraviti virusno okužbo. Z njim so po rojstvu deklice leta 2007 poskušali zajeziti širjenje virusa v zgodnji fazi okužbe. Po 40 tednih zdravljenja je bil virus v otrokovem telesu komaj še zaznaven.

Deklico so začeli zdraviti v drugem mesecu starosti v okviru poskusnega zdravljenja s protivirusnimi zdravili, po prvem letu starosti pa so vsakršno zdravljenje opustili. Po osmih letih in devetih mesecih virus še vedno miruje, dekličin imunski sistem deluje dobro in ne potrebuje zdravljenja.

»Vedno obstaja možnost, da se bo virus ponovno aktiviral, vendar dejstvo, da je že dolgo v remisiji, nakazuje na trajnost trenutnega stanja,« je dejal eden od vodij v Parizu predstavljene študije na johannesburški univerzi Witwatersrand Avy Violari.

Ne gre za to, da bi bila deklica ozdravljena, saj virus ni uničen, vendar je tako oslabljen, da se ne more reproducirati ali prenašati na druge ljudi.

»Ta primer daje dodatno upanje, da je otrokom ob zgodnjem zdravljenju okužbe mogoče prizanesti z dolgotrajnimi terapijami, ki lahko trajajo tudi vse življenje,« je dejal direktor južnoafriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci.

Raziskovalci upajo, da bodo z zgodnjim zdravljenjem ljudi, ki so bili izpostavljeni virusu, v prihodnosti za dalj časa izboljšali bolezen, morda celo za vse življenje. To bi pomenilo obliko zdravljenja te okužbe, ki je medicina še ne zna pozdraviti. Z virusom HIV okuženi ljudje morajo, zato da nadzorujejo okužbo, do konca življenja vsak dan jemati protiretrovirusna zdravila (ART), ki pa imajo neugodne stranske učinke. Znanstveniki tudi pričakujejo, da bodo ta zdravila v prihodnosti nadomestila nova, ki jih bodo prizadeti prejeli šestkrat na leto v obliki injekcije; ta zdravila bodo v kri počasi sproščala protivirusne učinkovine.

Trije podobni primeri

Znanstveniki so pojasnili, da deklica nima genske mutacije, ki nekaterim ljudem da naravno odpornost proti okužbi z virusom HIV, zato je remisija okužbe verjetno posledica zgodnjega zdravljenja. To pa je tako redek primer, da po mnenju znanstvenikov vzbuja več vprašanj, kot daje odgovorov.

Deklica iz Južne Afrike je tretji znani primer na svetu, pri katerem je okužba s HIV potihnila. Podoben potek okužbe so v svetu opazili pri še dveh otrocih, ki sta se rodila okužena. Deklica, rojena v Franciji, je protivirusna zdravila prenehala jemati pri šestih letih starosti in je okužba danes, ko je stara okoli 20 let, pod nadzorom brez zdravil.

Deklico, ki se je rodila leta 2010 v ameriški državi Misisipi, so 30 ur po rojstvu začeli zdraviti z intenzivno protivirusno terapijo. Vendar je po 18. mesecu starosti mati ni več pripeljala na pregled. Po petih mesecih brez terapije so zdravniki odkrili, da v dekličini krvi virusa ni več. Ker virusa v njenem organizmu niso mogli zaznati z nobeno diagnostično metodo, so menili, da je deklica prvi človek po »berlinskem pacientu«, pri katerem jim je uspelo odpraviti okužbo s HIV. Vendar so leta 2014 zdravniki sporočili, da se je virus v njenem organizmu spet pojavil in deklica od takrat ponovno prejema protivirusno terapijo.

»Berlinski pacient« je bil okužen s HIV, a je naknadno zbolel za levkemijo, ki so jo zdravili s presaditvijo kostnega mozga. Po spletu naključij je imel darovalec kostnega mozga redko gensko mutacijo, ki daje naravno zaščito proti HIV. Po presaditvi kostnega mozga leta 2007 ta mož ne prejema več protivirusne terapije, v njegovem telesu pa virusa ne najdejo več.