Aids še vedno velja za enega največjih izzivov sodobne medicine, saj se s tegobami te bolezni dnevno sooča več kot 30 milijonov ljudi po vsem svetu. Pri nas je s humanim virusom imunske pomanjkljivosti (HIV) okuženih okoli petsto ljudi, na leto pa ta virus terja okoli pet smrtnih žrtev.

Ker so bolniki še vedno v veliki meri stigmatizirani, se bodo v Društvu študentov medicine prvega decembra, na dan boja proti aidsu, s projektom Virus že sedemnajstič zapored trudili z ozaveščanjem in izobraževanjem javnosti.

Na ta dan bodo na Prešernovem trgu v Ljubljani postavili začasno kavarnico, kjer se bodo lahko mimoidoči s prostovoljci o varni spolnosti sproščeno pogovarjali ob skodelici sveže kave. Prav tako se bodo lahko na ta dan brezplačno testirali na okužbo z virusom HIV v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zaupno brezplačno testiranje na HIV na zahtevo bolnika je sicer možno kadarkoli pri družinskem zdravniku.

Osrednji dogodek društva v okviru prvega decembra bo večerni nastop improligaške skupine, ki bo svoje skeče obarvala s tematiko spolno prenosljivih bolezni.

Aids je skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe s HIV. Pojavil se je pred tridesetimi leti, recepta za popolno ozdravitev še vedno ne poznamo, a s primernim in kontinuiranim zdravljenjem lahko bolezen dobro obvladamo.

Velik korak v premagovanju HIV je zdravljenje z večtirno protivirusno terapijo, zaradi katere bolniki živijo bolj kakovostno in daljše življenje kot v preteklosti.

HIV se prenaša z neposrednim stikom sluznice ali krvi z okuženimi telesnimi tekočinami – krvjo, spermo, nožničnim izcedkom, predsemensko tekočino in materinim mlekom.