Po razburljivem koncu tedna, ko je Belo hišo zapustil njen tiskovni predstavnik Sean Spicer, mediji pa so premlevali poročanje Washington posta o tem, da si ameriški predsednik prizadeva s pomočjo odvetnikov izbrskati odgovore na vprašanje, kaj zakonodaja pravi o morebitni pomilostitvi zanj, člane njegove družine in sodelavce, medtem ko se pripravljajo na spodkopavanje posebnega tožilca Roberta Muellerja in njegove preiskave ruske afere, čakajo Donalda Trumpa ta teden novi izzivi. Danes in v sredo bosta o srečanjih z ruskimi predstavniki pred senatnim odborom za pravosodje pričala njegov zet Jared Kushner in najstarejši sin Donald, v kongresu pa so dosegli medstrankarski dogovor o sprejemu zakonodaje, ki bo odprla pot za nove sankcije proti Rusiji, Severni Koreji in Iranu.

Prav omenjena zakonodaja naj bi močno omejila možnosti predsedniku, da ukine kakršne koli sankcije proti Moskvi, sprejete tako v povezavi z rusko aneksijo Krima, njenega vpletanja v ameriške predsedniške volitve kot tudi s tako imenovanim zakonom Magnitski, o katerih se je z Donaldom Trumpom mlajšim lansko poletje hotela pogovarjati ruska odvetnica Natalija Veselnicka. Predsednik bi lahko na napovedani zakon o novih sankcija dal veto, a se bi s tem še globlje zapletel v rusko afero, ki je z vsemi orodji ne pogrevajo samo demokrati in večina ameriških medijev, ampak tudi nekateri republikanci, ki se ne sprijaznijo s sicer svojim stanovalcem v Beli hiši in so mu že nekajkrat odrekli lojalnost.

Trumpu je bilo bolj všeč sobotno opravilo, ko je v uporabo predajal novo letalonosilko, poimenovano po predsedniku Geraldu Fordu. »Iz ameriškega jekla in z ameriškimi rokami je nastalo 100.000 ton težko sporočilo svetu, da je ameriška moč največja in da vsak dan mojega vladanja postajamo večji in boljši,« je dejal na slovesnosti v Norfolku. Gre za prvo iz novega razreda letalonosilk, ki bodo zamenjale sedanje vrste nimitz, do leta 2031 pa naj bi jih ZDA imele skupaj ducat v primerjavi s sedanjimi desetimi. Letalonosilka Ford, opremljena z najsodobnejšimi sistemi, predvidoma na prave misije ne bo odšla še pet let, saj jih bodo v tem času preskušali. de