Aktualnemu svetovnemu prvaku iz Makol so se trdi treningi med tekmovalnim premorom dobro obrestovali. Ne le da je v tem času saniral poškodbo (zlom lopatice), zaradi česar je izpustil dve dirki, pridobil je tudi samozavest in formo. To je dokazal že v sobotnih kvalifikacijah, na katerih je na progi v Loketu zaostal le za Italijanom Antoniom Cairolijem, dobro izhodišče pa je znal nato unovčiti tudi na dirki, saj je bil v obeh vožnjah zelo suveren.

Še posebno dobro se mu je posrečila prva, na kateri je vodil od starta do cilja in na kateri njegovo vodstvo ni bilo niti za trenutek ogroženo. Za gledalce še nekoliko bolj zanimiva pa je bila druga vožnja. Čeprav je bil Gajser na startu znova najhitrejši, sta ga v nadaljevanju ujela in prehitela tako Cairoli kot Desalle, v zadnji tretjini preizkušnje pa ga je z grobim manevrom na četrto mesto pahnil Nizozemec Jeffrey Herlings. Vrstni red je pri vrhu ostal nespremenjen vse do ciljne črte, kar je Gajserju na koncu prineslo skupno tretje mesto in uvrstitev na zmagovalni oder, kjer je na Češkem stal že lani, ko je bil drugi.

Nove zmage, že šeste v sezoni, in 45 točk se je tako razveselil vodilni v skupnem seštevku Cairoli, točko manj pa je osvojil Desalle. Italijan je doslej zbral že 523 točk oziroma 92 več od njegovega najbližjega zasledovalca Desalla. Gajser je tokrat osvojil 43 točk in jih ima zdaj 353, s čimer je v skupni razvrstitvi zadržal peto mesto. Poleg 20-letnika sta na dirki slovenske barve zastopala tudi Peter in Jernej Irt. Peter je bil v prvi vožnji 26., Jernej pa 29., medtem ko sta v drugi brata ti mesti zamenjala.

Velja dodati, da je v Loketu poleg dirke svetovnega prvenstva potekalo tudi sklepno dejanje evropskega prvenstva v kategorijah EMX 65 in EMX 85. V kategoriji EMX 65 je od Slovencev tekmoval Jaka Peklaj, ki si je nastop v finalu priboril z osmim mestom v conskem delu tekmovanja. Desetletnik je med 40 motokrosisti na uvodu prve vožnje pustil za sabo vso konkurenco in si je že po dveh krogih nabral nekaj sekund prednosti, nato pa sta sledila padec na ciljnem skoku in še ena napaka, zaradi česar je končal na zadnjem mestu. V drugi vožnji je Peklaj zasedel sedmo mesto, kar mu je na koncu prineslo skupno 14. mesto. Naslov evropskega prvaka je osvojil Danec Mads Fredsoe Sorensen.