Dirkališče v Loketu se uvršča med tradicionalne v motokros karavani, saj je bila prva dirka na njem že pred 22 leti. Danes in jutri bo gostil 13. preizkušnjo sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP, zmago pa bo branil Maximilian Nagl. Nemec se je prvega mesta lani razveselil po veliki smoli Tima Gajserja, ki je v drugi vožnji dolgo vodil, po padcu le nekaj krogov pred koncem pa nato zasedel drugo mesto. A če je bil motorist iz Makol tedaj nad končnim razpletom kar nekoliko razočaran, se po letošnji manj uspešni sezoni, prepleteni s poškodbami, ponovitve dosežka zagotovo ne bi branil.

»Priznam, da je odmor, ki je trajal dva vikenda, prišel še kako prav. Pravih počitnic nisem imel, ker sem vseskozi treniral. Tudi ko nisem bil na motorju in sem si privoščil nekaj dni morja, sem veliko treniral v fitnesu, da sem pridobil, kar sem izgubil v času okrevanja. Počutje je vedno boljše, fizična pripravljenost pa je iz dneva v dan bliže tisti z uvoda sezone. Na dirki bom dal vse od sebe in upam na čim boljši rezultat,« je optimističen Tim Gajser, ki bo lahko računal tudi na številno podporo slovenskih navijačev.

Začetka dirke, prva vožnja bo jutri ob 14. uri, druga pa tri ure pozneje, se močno veseli še en slovenski povratnik po poškodbi, Jernej Irt, ki pravi, da je proga v Loketu ena njegovih najljubših v koledarju svetovnega prvenstva. »Proga mi zelo ustreza, prav tako pa imamo slovenski motokrosisti običajno veliko podporo naših navijačev, kar bo tudi tokrat zelo dobrodošlo,« pravi Jernej Irt, zelo podobno pa razmišlja tudi njegov brat Peter, ki je v letošnji sezoni poleg Gajserja edini Slovenec z osvojenimi točkami v prvenstvu. V njem sedem dirk pred koncem s 478 točkami vodi zelo suvereni Italijan Antonio Cairoli, ki bo jutri lovil svojo šesto letošnjo zmago.

Osemkratni svetovni prvak ima 91 točk prednosti pred drugouvrščenim Belgijcem Clementom Desallom in kar 168 pred branilcem naslova Gajserjem, ki je peti. Dvajsetletnika do tretjega mesta, ki trenutno pripada Francozu Gautierju Paulinu, sicer loči triinsedemdeset točk, a mu hkrati za vrat diha Paulinov rojak Romain Febvre, ki ima le točko manj od Gajserja.

Velja dodati, da bo na Češkem poleg svetovnega prvenstva danes in jutri na sporedu še finale evropskega prvenstva za kategoriji EMX 65 in EMX85, kjer bo nastopil tudi slovenski predstavnik Jaka Peklaj. Desetletnik bo v kategoriji EMX 65 prvo vožnjo opravil že danes ob 15.40, druga pa ga čaka jutri ob 9.45.