Poslovodstvo in lastnik družbe Ekosistemi sta zapisala, da je požar v Zalogu izbruhnil med rednim obratovanjem obrata, uničil pa je vso stacionarno strojno tehnološko opremo in vse tamkajšnje Ekosistemove objekte. Škodo ocenjujejo za »katastrofalno«.

Pri gašenju je gasilcem danes pomagal tudi vojaški helikopter. Pričakujejo, da bodo požar v nekaj urah pogasili do te mere, da ga bodo nato le še nadzirali. S požarišča se še vali dim, kar je posledica gašenja tlenja, požarišče pa se tudi manjša. Evakuiranci bi se lahko danes vrnili na domove. 20 gasilcev se je poškodovalo z vdihanjem dima. Večini so pomagali na terenu, pet pa so jih odpeljali v novomeško bolnišnico.

Novomeščane presenetil ogromen oblak dima

Visok in gost črn oblak se je valil po okolici Novega mesta, kjer je včeraj okoli štirih popoldne ogenj zajel prostore podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Na kraj so prihiteli vsi razpoložljivi poklicni in prostovoljni gasilci, ki so jim priskočili na pomoč tudi kolegi iz okoliških krajev. Vseh skupaj naj bi bilo okoli 160. Gasilci so medtem uspeli požar zamejiti na območje obrata

Policija je zaprla vse ceste na razdalji okoli 500 metrov. Uradne informacije so bile skope, neuradno pa se je hitro razvedelo, da naj bi zagoreli leseni sekanci. Podjetje Ekosistemi se namreč ukvarja z zbiranjem in predelavo lesne biomase. »Nevarnih odpadkov pri nas ni,« nam je dejal direktor podjetja Gregor Kovačič in zanikal morebitno vzporednico z nedavnim vrhniškim požarom v Kemisu, ki je pomenil tudi manjšo ekološko katastrofo.

Tudi od gasilcev je bilo mogoče slišati, da naj bi goreli predvsem lesni odpadki in sekanci ter plastika. Celjsko podjetje, ki ima v okolici Novega mesta svojo podružnico, se namreč ukvarja s predelavo različnih odpadnih materialov, predvsem lesa, kot svoje izdelke pa trži lesne sekance, brikete in pelete ter alternativna goriva. Kot je navedeno na spletnih straneh podjetja, za alternativna goriva uporablja les, tekstil in plastiko.

Ne glede na to pa so vsaj dimenzije požara, ki je bil gromozanski, spominjale na vrhniškega. Požar in dim, ki se je dvigoval visoko v nebo, je bilo mogoče opaziti že več deset kilometrov daleč. Reševalci so preventivno evakuirali nekaj stanovalcev bližnjih stanovanjskih objektov, domačinom iz širše okolice pa so naročili, naj zaprejo okna v svojih domovih. Najbližja hiša stoji le okoli 50 metrov od podjetja, iz katerega so švigali ognjeni zublji. Vsake toliko časa so domačini slišali tudi posamezne eksplozije. »To je že četrti požar,« se je pridušal eden izmed domačinov, vidno nejevoljen zaradi ognjene grožnje v neposredni bližini njegovega doma.

Po poročanju STA sicer stanovanjske hiše niso bile neposredno ogrožene, prav tako naj ne bi bila ogrožena človeška življenja. Je pa gost dim po neuradnih informacijah že terjal poškodbe enega gasilca, ki naj bi zaradi dima padel v nezavest. Gasilce je pri zamejevanju požara oviral tudi močan veter, ki je še bolj razplamtel in razširil požar.