Vzrok za požar, ki je minuli ponedeljek zajel okolico Splita, naj bi bil po besedah hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića odprt plamen ali žar – a je dodal, da preiskava še vedno poteka. Požari, ki so v zadnjih dneh prizadeli Dalmacijo, niso bili več aktivni, nevarnosti za ponovni izbruh ognja pa še ni konec in požarne straže ostajajo.

A razmere so se umirile. Hrvaška gasilska zveza je objavila, da se gasilci, ki so jih napotili na pomoč v splitsko-dalmatinsko županijo, vračajo na matična območja. »Skoraj 800 gasilcev iz vseh delov države je pomagalo pri gašenju grozovitega ognja, ki je pustošil na območju Srinjina, Žrnovnice, Tugarov in Strožanca ter zajel okoli 4500 hektarjev površine,« so sporočili.

Po Božinovićevih besedah strokovnjaki še vedno preiskujejo območje pri Tugarih, kjer je požar izbruhnil, kriminalisti pa iščejo morebitnega krivca. Ogenj, ki je ogrozil vzhodna predmestja Splita, je povsem uničil tri naseljene in 33 nenaseljenih stanovanjskih hiš, medtem ko jih je 33 delno poškodoval. Zgorelo je 18 osebnih in tri tovorna vozila. Uničenih je tudi enajst nasadov oljk in trije rastlinjaki. Blaženko Boban, predsednik splitsko-dalmatinske županije, je za celotno območje razglasil elementarno nesrečo. Zdaj sledi ugotavljanje višine škode, na podlagi katere bodo zahtevali državno nadomestilo. Minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je na seji vlade potrdil, da bo škodo, povzročeno kmetom, država povrnila v celoti. Božinović je dejal, da je do 15. julija letos na Hrvaškem izbruhnilo 642 požarov, v enakem obdobju lani pa 214.

Včeraj so hrvaška gasilska letala še gasila požar na skrajnem jugu države, v sredo zvečer se je namreč razširil iz Črne gore pri Konavlih. Ogenj je zajel približno 250 hektarjev površine, od tega je petina na hrvaški strani meje.

Hrvaško javnost je včeraj sicer najbolj razburila reportaža enega od spletnih portalov o prostovoljnem gasilskem društvu v vasi Kučiće. To si je v boju z ognjenimi zublji pomagalo tudi z gasilskim vozilom - fičom, ki ima za sabo kar nekaj desetletij. Poveljnik gasilskega društva je potarnal, da so vsa njihova vozila starejša od 25 let. mfr, agencije