Medtem ko se slovenski odbojkarji v Kranjski Gori pripravljajo za nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem, v Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) vse sile usmerjajo v spopad z Mednarodno odbojkarsko zvezo (FIVB). S pomočjo ekipe pravnih strokovnjakov že iščejo načine, s katerimi se bodo zoperstavili ustanovitvi zaprtega formata svetovne lige, v kateri za tržno nezanimivo in finančno podhranjeno slovensko reprezentanco ni prostora.

»Zagotovo se v tej zgodbi še ne bomo predali. Je pa občutljivost primera in pomembnost podajanja informacij takšna, da čisto vsega ne moremo in ne smemo deliti z javnostjo. Dejstvo je, da se temeljito in natančno pripravljamo. Tako, kot stvari sedaj stojijo, so možnosti, da bi nastopili v prvem razredu svetovne lige, zelo majhne, a vendar se ne nameravamo ustaviti,« je prvič po petkovem triurnem sestanku na sedežu FIVB v Lozani danes zatrdil predsednik domače zveze Metod Ropret.

Čeprav so v vsej zgodbi kratko potegnile tudi nekatere druge, višje postavljene reprezentance – izpostaviti velja Belgijce – pa se za zdaj tako silovito kot Slovenci ni odzval še nihče. Ropret je zato poudaril, da se bo zato treba opreti predvsem na lastne sile. »Ko se pogovarjaš, misliš, da so vsi tvoji zavezniki, a praksa in preteklost kažeta drugače. V tej zgodbi rešuje vsak sebe. Mislim, da je prav, da se opremo nase in izkoristimo tiste potenciale, ki jih Slovenci imamo v drugih mednarodnih športnih organizacijah in prek tega poskušamo spremeniti stanje, za katero se zdi, da je v tem trenutku dokončno.«

Vodstvo slovenske zveze se za zdaj ne želi prenagliti, previdno pa je tudi s podajanjem informacij v javnost in napovedmi odhoda na mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani. Obstaja namreč strah, da bi jim, če bi izdali preveč, to v nadaljevanju škodovalo. »CAS je skrajna instanca in jo bomo uporabili le, če se izkaže, da imamo pravni temelj, na podlagi katerega bi nam lahko tam uspelo. Gre za zelo drag postopek in vlagati tožbe izključno iz principa ne bi bilo smiselno,« pa je dejal pravni zastopnik OZS Blaž Bolcar in pristavil, da obstaja še veliko odprtih vprašanj, na katera bi potrebovali odgovore, da bi lažje zavzeli svoje stališče.

Velja dodati, da je Ropret v znak revolta zaradi ravnanja FIVB razmišljal celo o odpovedi svetovnega prvenstva deklet do 23 let, a je pozneje le prišel do spoznanja, da bi s tem naredili slovenski odbojki preveliko škodo in da je bolj preudarno ravnati mirno in argumentirano. »Toliko nekorektnih potez, kot sem jih doživel v odbojki v zadnjem obdobju, nisem vajen. A tudi mi smo se že naučili in utrdili in z nami bo težje, kot je bilo na začetku,« je sklenil prvi mož OZS.