Odločitev Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), da bo prvi razred svetovne lige preoblikovala v novo tekmovanje, kjer bodo pravico nastopa imele le najbogatejše in tržno najbolj zanimive reprezentance, je pri Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) pričakovano naletela na ostro neodobravanje. Jasno je namreč, da v elitnem klubu 16 reprezentanc ne bo prostora za slovensko moško izbrano vrsto, pa čeprav si je pretekli mesec na prepričljiv način priborila nastop v najmočnejši skupini.

Zaradi enostranske poteze FIVB so pri OZS v ponedeljkovem sporočilu za javnost zato znova dali vedeti, da ne izključujejo niti tožbe na mednarodnem športnem razsodišču (Cas). Da grožnje niso prazne, potrjujejo tudi naše informacije, da so pri OZS že osnovali ekipo, ki jim bo pomagala zaščititi njihove interese, prav tako pa so stopili v stik s tujimi oškodovanimi odbojkarskimi zvezami, s katerimi naj bi koordinirano nastopili proti FIVB. Eden od možnih korakov OZS v naslednjih tednih naj bi sicer bila tudi samostojna, bilateralna pogajanja s svetovno zvezo, pri čemer so jim pomoč že ponudili tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS).

»Z našo odbojkarsko zvezo glede tega sodelujemo zelo intenzivno. S predsednikom Metodom Ropretom smo imeli že kar nekaj sestankov. Naš namestnik generalnega sekretarja Blaž Perko z OZS sodeluje tako na vsebinskem kot tehničnem področju. Trudimo se maksimalno, poskušamo jim izbrati ustrezne pravne svetovalce, ki bi v primeru negativnega odgovora FIVB lahko sprožili postopek na mednarodnem športnem razsodišču, saj v nobenem primeru ne smemo dopustiti, da se v mednarodnem prostoru dogajajo takšne stvari,« je jasen predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Nekdanji dolgoletni prvi mož slovenske judo zveze obenem poudarja, da je za skrajni ukrep, kot je tožba na mednarodnem športnem razsodišču, vseeno še prezgodaj. Kljub temu v isti sapi priznava, da prav veliko drugih vzvodov pri OZS verjetno nimajo. »Morda pride v poštev bojkot ali poziv drugih oškodovanih nacionalnih zvez. A takšno ravnanje na dolgi rok škoduje odbojki, prav tako pa imajo verjetno gospodje pri FIVB v rokavu kakšen drug vzvodni mehanizem, da nam škodujejo po kateri drugi plati.«

Bržkone ključno vlogo bi s svojim vplivom in poznanstvi v naslednjih tednih lahko odigral tudi vršilec dolžnosti predsednika Evropskega olimpijskega komiteja Janez Kocijančič. Nekdanji predsednik OKS je s položajem, v katerem so se znašli slovenski odbojkarji, dobro seznanjen, osnovanje nove lige pa je označil za tipičen vdor komercialne logike, ki je v nasprotju z olimpijsko idejo.

»Tako z OKS kot OZS tesno sodelujem. Izmenjujemo si mnenja in argumente ter si pomagamo. Zapisnik sestanka, ki je bil opravljen na sedežu Mednarodne odbojkarske zveze med predsednikoma OZS in FIVB, se pripravlja in zelo bi si ga želel natančno prebrati, saj bo na koncu šlo za vsebinske in pravne argumente, ki morajo biti zelo natančni. Sledilo bo dogovarjanje, kaj in kako ravnati. V vsakem primeru sem v celoti na strani OZS. Mislim, da zelo strpno in hkrati argumentirano uveljavlja svoj interes,« je prepričan Janez Kocijančič in dodaja: »Mislim, da se Sloveniji in slovenski odbojki dogaja velika krivica in mislim, da bo treba ubrati vse pravne poti in se poslužiti tudi kakšnih drugih pritiskov.«

Po besedah Kocijančiča sam pooblastil, da posreduje pri FIVB, nima, vseeno pa obljublja, da bo zadevo posredoval na izvršni odbor evropskih olimpijskih komitejev v septembru, predhodno pa lahko pomaga bodisi z nasveti bodisi z razgovori z vodilnimi ljudmi v mednarodnem športu. Prav tako je še izdal, da se je neformalno pogovarjal tudi z nekaterimi ljudmi na Evropskem in Mednarodnem olimpijskem komiteju, pri čemer ni naletel na osebo, ki bi pokazala razumevanje za samovoljno ravnanje predsednika svetovne zveze Aryja Grace in njegovih sodelavcev.